Cunoaste lumea

Noutăți

Constantin Lăcătușu, primul român care a cucerit vârful Everest

  •  
  •  
  •  

Născut în municipiul Piatra Neamț la 21 februarie 1961, Constantin Lăcătușu a absolvit Facultatea de Geologie din București. Este alpinist, geolog și cameraman – realizator de documentare, primul român care a cucerit vârful Everest. La data de 17 mai 1995, Ticu Lăcătuşu, asa cum îl numeşte toată lumea, a învins cei 8.848 m, punând steagul României pe cel mai râvnit vârf de munte din lume.

Constantin Lăcătușu este preşedintele Clubului Montan Român.

se-implinesc-19-ani-cand-primul- roman-a-urcat-everest
Ticu Lăcătușu a completat şi lista lui Messner (lista Carstensz) în 8 ani și 166 zile reuşind să urce pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente:

• iunie 1990: Elbrus (5.642 m).
• 4 februarie 1995: Kilimanjaro (5.895 m) – ruta Marangu
• 17 mai 1995: Everest (8.848 m) – premieră românească, ruta Pasul de Nord – creasta nordică – creasta nord-estică. [2]
• 16 februarie 1996: Aconcagua (6.962 m) – ruta normală.
• 4 iunie 1997: McKinley (Denali) (6.194 m) – prima ascensiune a unei echipe românești, ruta West Butress.
• 25 aprilie 2000: Puncak Jaya (Piramida Carstensz) (4.884 m) – premieră românească, ruta Messner (creasta Estică).
• 10 decembrie 2001: Masivul Vinson (4.897 m) – ruta normală.

În Munţii Himalaia, Vârful Europa (Peak Europa) a fost botezat chiar de alpinistul român când, în 2006, într-o expediţie alături de germani, Ticu a fost primul care a ajuns la acest vârf neatins de om până atunci.

În 2009 Ticu Lăcătuşu a urcat, în premieră mondială, un alt vârf necălcat de om, din Groenlanda. Muntele face parte din masivul Watkins şi are 3300 m înălţime. Este situat pe coasta estică a celei mai mari intinderi de gheaţă a planetei. A fost pentru a 5-a oară când alpinistul român a pus tricolorul pe un munte neurcat încă de cineva.

constantin-lacatusu-romanian-eco-greenland-expedition-2009-18369503
„A fost o provocare adevărată, o aventură la care am visat. Nimeni nu păşise acolo înaintea mea. Orice astfel de premieră mondială este dublată şi de şansa de a boteza muntele pe care n-a călcat nimeni pâna la tine. Îl voi numi Petra Peek, după numele fetiţei mele mai mici, care a împlinit de curând un an. După ascensiunea pe Acoperişul Groenlandei am urcat şi pe cel de-al 3-lea, apoi cel de-al doilea pentru că vreau să urc cei mai înalţi 3 munţi ai Groenlandei în aceeaţi expediţie” a declarat Ticu Lacatuşu la momentul repsectiv, pentru jurnalul.ro.

Familia sa îl susţine, iar soţia lui, Irina Păcurariu, încearcă “să nu vadă lucrurile atât de grandios”, mai precis: “Încerc să mă gândesc la el ca la un om obişnuit. Pentru noi este bărbatul din casă, nu eroul”, a declarat ea într-un interviu pentru predapublishing.com.

A realizat documentarele: „Alison Hargreaves – Regina Everestului” în 1996; „Alaska – Ultima Frontiera” în 1997; „Țara Șerpașilor – Lumea de dincolo de nori” (împreună cu Irina Păcurariu) în 20013.

„Mersul pe munte este, în primul rând, o călătorie interioară. În primul rând urci muntele din interiorul tău. Viața e compusă din multe vârfuri, multe piscuri înalte. Fiecare are Everestul sau Everesturile lui, inclusiv eu”. Constantin Lăcătușu (digi24)

La 8 Mai 2013, alpinistul român a fost desemnat Omul Zilei de către Jurnalul Naţional.

301-romani-pe-everest_jpgCel mai înalt bivuac: Cortul lui Ticu Lăcătușu la 7850 m altitudine, în traseul spre Everest prin fața nordică. (natgeo.ro)

Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: jurnalul.ro, predapublishing.com, lacatusu.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii