Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii de știință cred că au descoperit prima particulă compusă integral din forță nucleară

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință cred  ca au identificat, după zeci de ani de căutări, o particulă făcută din forță nucleară pură – Glueball.

Ipoteze privind existența unor astfel de particule au fost pentru prima dată supuse spre cercetare în 1970, însă de abia acum, o echipă de savanți de la Universitatea de Tehnologie din Austria, susține că au dovezi despre Glueballs prin observarea modului de dezintegrare a unei particule cunoscute sub numele de F0 (1710).

Protonii și neutronii – particule ce alcătuiesc materia – sunt la rândul lor formați din particule mici elementare numite quarci, care sunt ținuți împreună cu alte particule numite gluoni. Aceștia sunt lipsiți de masă și sunt responsabili de exercitarea unei forțe nucleare puternice. Diferența dintre ei și fotoni constă în faptul că cei din urmă nu sunt afectați de forța pe care o exercită, pe când gluonii da. Ceea ce înseamnă că gluonii singuri pot fi legați împreună prin intermediul unei forței nucleare formând – Glueballs.

Noile cercetări efectuate asupra f0 (1710) par promițătoare Prof. Rebhan, de la Universitatea din Viena: „Vom efectua mai multe experimente la CERN în Elveția și la acceleratorul de la Beijing (BESIII), care spreăm noi să ne consolideze teoria cum că F0 (1710) este un Glueball pur.”

 

sursa: sciencealert.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Oamenii de știință cred că au descoperit prima particulă compusă integral din forță nucleară

  1. Alexander Profetus // 11 aprilie 2016 at 21:33 // Răspunde

    Si asa va aparea a 2-a generatie de Holograme…ups

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii