Cunoaste lumea

Noutăți

Care este locul perfect pentru un muzeu dedicat muntelui și alpinismului? Un platou montan din Alpi!

  •  
  •  
  •  

Muzeele sunt situate, de obicei, în zone bine populate. Ultimul loc în care te-ai aștepta să găsești un elegant și original muzeu este un vârf de munte. Dar când afli că este vorba despre un muzeu dedicat cunoașterii muntelui și a eforturilor unor temerari de a cuceri vârfuri precum Matterhorn, Cerro Torre sau temutul K2, îți spui că un loc mai potrivit pentru așa ceva nici că poate exista!

m

Messner Mountain Museum Corones este un muzeu ridicat pe un platou montan la o altitudine de 2275 de metri, pe muntele Kronplatz și este dedicat alpinismului tradițional, mediului montan și, nu în ultimul rând, artei. Muzeul oferă, simultan, o vedere panoramică asupra minunatei zone muntoase a Alpilor, în aceasta fiind incluși Dolomiții. Numele muzeului provine de la întemeietorul său, alpinistul Reinhold Messner, omul care a escaladat cele paisprezece vârfuri montane de peste 8000 de metri și a ajuns în vârf de Everest fără a recurge la rezervele de oxigen. Ansamblul muzeal a fost inaugurat anul trecut!

m3

Muzeul prezintă drumul pe care l-a parcurs alpinismul pe parcursul celor 250 de ani de evoluție, ținându-se cont de echipamentele folosite de către împătimiții ascensiunilor montane. Este un muzeu a cărui tematică se referă mai puțin la sport și recorduri, ci mai degrabă la munți și la oamenii care i-au escaladat.

m8

Messner Mountain Museum Corones nu este singurul pe care Messner l-a dedicat lumii montane și, la fel ca și în celelalte muzee din serie, alpinismul și istoria sa au fost puse în lumină prin prezentarea unor relicve istorice, înscrisuri, citate, opere de artă – cum ar fi picturile și sculpturile, acestea fiind prezentate frecvent pe un fundal în care munții se văd până departe. La Messner Mountain Museum Corones, atât muntele, cât și pasiunea pentru ascensiunile montane sunt omniprezente. Nici că putea fi găsit un cadru mai potrivit pentru o istorie a alpinismului ori a relației om-munte!

m7

Organizatorul muzeului n-a intenționat, în realizarea conceptului muzeului, să dramatizeze sau să efectueze o judecată asupra unor persoane sau evenimente, ci pur și simplu să condenseze o lungă experiență a confruntării dintre om și munte. O confruntare în care oamenii au ieșit câștigători, dar nu din prima și nu fără pierderi. Insuși Messner și-a pierdut fratele, acum peste patru decenii, într-o asensiune pe un vârf mai înalt de 8000 de metri.

m2

Kronplatz este un faimos munte din Tirolul de Sud, o atracție pentru schiori și excursioniști, dar și o uriașă rampă de lansare pentru parapantiști. Muzeul, care face acum parte integrantă din munte, este un loc în care oamenii se pot relaxa, se pot desprinde de gândurile stresante, bucurându-se de priveliști de neuitat și îmbogățindu-și cunoștințele.

m5

Prin soluțiile arhitecturale și prin materialele folosite s-a urmărit o integrare cât mai bună a clădirii în peisajul montan. Cea mai mare parte din clădire se află în subteran, pentru conservarea într-o măsură cât mai mare a peisajului natural, dar și pentru a nu mai încuraja realizarea unor construcții clasice în vârf de munte, construcții care pot deprecia frumusețea pură a zonelor montane.

m6-2

m4

m9

m1

m6

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă conținut: www.messner-mountain-museum.it

Imagini: www.messner-mountain-museum.it, uszik.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii