Noutăți

Deșertul din Alaska. Aici, lângă Cercul Polar, temperaturile pot ajunge, vara, și la peste 30 de grade Celsius. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Parcul Național Kobuk din Alaska este unul dintre cele mai retrase parcurile naturale din lume. Situat la marginea cercului arctic, acest parc nu are drumuri care să ne ducă la el, singura modalitate de a ajunge aici este pe jos sau cu sania. Nu e de mirare faptul că este unul dintre cele mai puțin vizitate parcuri din sistemul național american. Zona include singura porțiune din Alaska în care se găsesc dune de nisip.

Parcul conține, nu una, ci trei dune de nisip active: Great Kobuk , Little Kobuk și Hunt Dunes, care acoperă împreună o suprafață de 80 kilometri pătrați de teren. Dunele au fost formate prin acțiunea de măcinare a ghețarilor și retragerea lacului Kobuk acum aproximativ 150.000 de ani.

Vânturile au „sculptat” nisipul, dunele se ridică la înălțimi de 20-30 de metri și sunt mărginite de pâlcuri de vegetație. Cu toate că sunt situate în apropiere de Cercul Polar, vara temperaturile pot urca aici până la 30 – 35 de grade Celsius. Restul parcului este traversat de râul Kobuk. O mare varietate de animale sălbatice se găsește în Valea Kobuk, inclusiv urși grizzly și negri, elani, vulpi și alte mamifere mici cu blană, lupi și numeroase păsări de apă.

parc1 parc2 parc3 parc4 parc5 parc6

Sursa: Travel Alaska / Britannica

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii