Secretele mușchilor. Tu știi care-i cel mai puternic mușchi al corpului? Dar mușchiul cel mai harnic, care nu știe ce-i odihna?

Țesutul muscular este unul relativ dens. La același volum, mușchii cântăresc mai mult decât țesutul adipos. Astfel, este posibil ca un individ musculos, însă nu foarte corpolent, să aibă o greutate nu cu mult diferită față de un altul, cu o aparență de robustețe, dar la care predomină adipozitățile.
De asemenea, există indivizi care sunt încadrați greșit în categoria supraponderalilor, doar fiindcă au o masă musculară mai dezvoltată. Atunci când oamenii fac exerciții intense, caracterizate prin deplasarea unor greutăți sporite și, simultan, printr-un număr mic de repetări, la început ei vor slăbi, pierzând țesut adipos, însă ulterior vor crește în greutate, pe măsură ce volumul mușchilor va spori. Pentru slăbire sunt necesare eforturile de rezistență, cu volum mare (repetări numeroase/timp de lucru sporit) și intensitate medie sau mică (greutăți ușor de deplasat/sarcini ușor de realizat).
Corpul tinde mereu să revină în starea inițială, tinde spre autoconservare și spre minimul efort. Fiziologia are rațiunile sale: n-are rost să fie menținută o masă musculară de Hercule, dacă, de obicei, „sportivul” stă 12 ore pe zi la birou și se antrenează din an în Paște.
Dacă vrei să-ți menții masa musculară, sunt necesare antrenamente săptămânale, frecvente. Oricine a văzut culturiști care au abandonat antrenamentele cunoaște acest lucru. În general, funcționează următorul principiu: pentru a pierde masa musculară și forța dobândite prin antrenamente în prealabil, trebuie să treacă un timp dublu față de acela necesar pentru obținerea lor. Au trecut 6 luni până ce masa musculară și forța au sporit la nivelul la care poți să ridici 100 de kg? În lipsa antrenamentelor va dura cam un an până ce forța și masa musculară vor scădea până la nivelul anterior.
Un om face câteva mii de pași în fiecare zi. Un poștaș sau o infirmieră dintr-un mare spital au de mers în fiecare zi dublu sau triplu, comparativ cu un individ cu o activitate mai statică. Pentru a face un pas sunt puși în funcțiune 200 de mușchi.
Oamenii se nasc cu un număr definit de fribre musculare, al căror număr nu crește în urma antrenamentelor, oricât de dure ar fi acestea. Diferența dintre un slăbănog sedentar și campionul național la culturism constă doar în modificările prin care au trecut, la ultimul, fibrele musculare preexistente, spre a se adapta la eforturile tot mai intense.
Știi care este cel mai puternic mușchi din corp? Nu sunt mușchii picioarelor, care-ți poartă cu lejeritate greutatea orișiunde. Nici mușchii vânjoși care îndreaptă spatele. Cel mai puternic mușchi, în raport cu mărimea sa, este… limba. Vorbitul și mestecarea hranei sunt activități care o solicită zilnic, cu prisosință.
Oasele cele mai mici din corp se află în ureche. Ei bine, cei mai mici mușchi ai corpului se află tot acolo. Este vorba despre tensorul timpanului și mușchiul stapedius. Acesta din urmă este cel mai mic din corp.
Mușchii au rol locomotor, o știe tot omul. Dar au și un rol de… centrală termică. Când simți că frigul îți pătrunde până-n măduva oaselor, sistemul nervos comandă mușchilor să inducă acel tremur salvator, care dezvoltă energia termică suplimentară de care ai nevoie pentru a-ți menține temperatura normală a trupului.
S-a văzut deja care este mușchiul cel mai puternic, proporțional cu dimensiunile sale. Dar care este cel mai harnic, mai neobosit mușchi striat? Care altul decât inima?! Inima se contractă de 60-100 de ori pe minut. La sportivi și la persoanele antrenate inima este mai eficientă, pompând sângele cu eforturi mai mici și rezultate superioare.
Inima este mușchiul care lucrează fără zăbavă, toată viața. Când, la o vreme, cordul dă semne c-ar vrea să se odihnească, nu-i a bună. Trebuie mers la cardiolog și intervenit grabnic spre a limita acțiunea factorilor care produc vătămări cardiovasculare – cum ar fi stresul, supraalimentația, abuzul de zahăr, excesul de grăsimi, sedentarismul și surplusul ponderal.
În afișarea unui surâs sunt angrenați 17 mușchi. Pentru încruntarea figurii intră în joc 43 de mușchi faciali. Carevasăzică, e mai ușor să fii vesel, destins. Problemele vieții nu se rezolvă fără a le opune acțiunile potrivite, oricât te-ai încrunta și încrâncena, în rest. Ba s-ar putea să-ți pară totul mai ușor, dacă vei zâmbi mai des. E știut că expresia feței se modifică în funcție de starea emoțională, dar mai puțin știut este că funcționează și fenomenul invers. Corpul și sufletul alcătuiesc un întreg, nu sunt separate!
Autor: Tomi Tohăneanu
Surse: wikipedia.org, blog.degreed.com, ealthresearchfunding.org
Imagini: www.muscleandfitness.com, fullhdpictures.com, wallpaperscraft.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu