Utilizarea ţigărilor electronice, asociată cu maladiile cardiace (studiu)
Persoanele care utilizează ţigarete electronice sunt mai des afectate de maladii cardiace în raport cu persoanele care nu folosesc aceste produse, potrivit unui amplu studiu preliminar ale cărui rezultate au fost dezvăluite joi în Statele Unite, care nu au stabilit însă o legătură de tip cauză-efect, informează AFP.
Studierea efectelor generate de ţigările electronice este relativ recentă, întrucât produsele de acest tip au apărut în ultimul deceniu. În Statele Unite, avântul lor rapid a declanşat panică în rândul autorităţilor sanitare. În liceele americane, numărul elevilor care folosesc ţigări electronice a crescut cu 78% în 2018 în raport cu 2017.
Ţigările electronice nu conţin multe dintre substanţele cancerigene prezente în ţigaretele tradiţionale, însă anumiţi cercetători şi experţi din domeniul sănătăţii publice îşi pun întrebări legate de eventualele consecinţe provocate de încălzirea la temperatură ridicată a produselor conţinute în cartuşele lichide ale ţigărilor electronice, dincolo de capacitatea cunoscută a nicotinei de a genera dependenţă.
În noul studiu, ce va fi prezentat săptămâna viitoare la o reuniune organizată de American College of Cardiology, oamenii de ştiinţă au analizat chestionarele completate de aproape 100.000 de persoane şi care le-au fost prezentate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite în 2014, 2016 şi 2017.
Rata de producere a crizelor cardiace a fost cu 34% mai mare la utilizatorii de ţigări electronice în comparaţie cu persoanele care nu folosesc aceste produse, după eliminarea factorilor de risc legaţi de vârstă, sex, IMC (Indicele de masă corporală), colesterol, tensiune arterială şi istoricul familial în privinţa fumatului.
În cazul maladiilor arteriale, creşterea a fost de 25%, iar pentru depresie şi anxietate de 55%.
„Până în prezent, cunoşteam puţine lucruri despre evenimentele cardiovasculare legate de utilizarea ţigaretelor electronice”, a declarat medicul Mohinder Vindhyal, profesor la Universitatea Kansas şi autorul principal al studiului. „Aceste date trebuie să fie un semnal de alarmă şi să declanşeze acţiuni şi o conştientizare a pericolelor provocate de ţigările electronice”, a adăugat el.
Datele arată, de asemenea, că riscul existent la fumătorii de tutun, comparat cu cel asociat non-fumătorilor, este încă şi mai mare.
Acest gen de studii au un pur rol de observare şi nu dovedesc că utilizarea ţigărilor electronice declanşează maladii cardiovasculare; cercetătorii nu au descoperit, de altfel, un mecanism biologic în acest domeniu. Alte studii ulterioare, care vor monitoriza starea de sănătate a utilizatorilor de ţigări electronice pe termen lung, vor fi necesare pentru a reuşi o astfel de descoperire. (Știre AGERPRES)
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu