Cunoaste lumea

Noutăți

Inedit: BACTERIILE pot fi folosite pentru… purificarea apei. Cum este obținută apa potabilă, cu noul sistem?

  •  
  •  
  •  

University of British Columbia (Canada) anunță apariția unui nou sistem care poate transforma apa impură într-o apă curată, potabilă. Sistemul va fi testat la Vancouver, mai înainte de a fi aplicat în beneficiul comunităților îndepărtate din Canada. Interesant este că noul sistem de purificare a apei se bazează pe… bacterii.

Sistemul este constituit din rezervoare în care se află membrane care captează contaminanții, cum ar fi noroiul, particulele organice, virușii, lăsând apa să se scurgă mai departe, parțial curățată. În cea de-a doua „linie defensivă”, se află o populație de bacterii benefice, sub forma unui biofilm, care are rolul îndepărtării unor noxe și impurități. Acest sistem ingenios poate îndepărta peste 99,99% dintre contaminanți, apa devenind, astfel, perfect potabilă. Sistemul nu este totalmente original, dar modificările nou introduse au eficientizat considerabil tehnica de purificare a apei, după cum se arată în Water Research.

2

Noul sistem este primul în care este întrebuințată gravitația, pentru a fi captați contaminanții prezenți în apă, care, altfel, s-ar acumula, blocând funcționarea membranelor. Sistemul de purificare a apei nu necesită decât o minimă mentenanță și este cu mult mai eficient decât sistemele convenționale, care necesită tratarea cu substanțe chimice sau sisteme mecanice complexe, pentru menținerea funcționalității membranelor.

Accesul la apă potabilă este o provocare constantă, pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume. Obiectivul asumat de către creatorii noului sistem este de a furniza o soluție ieftină și un tratament eficient al apei, pentru comunitățile care nu beneficiază de o aprovizionare permanentă cu apă potabilă.

1

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencedaily.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii