Cunoaste lumea

Noutăți

Un banal grăunte de nisip adăpostește o fascinantă lume în miniatură. Câte microorganisme pot trăi într-o asemenea lume miniaturală?

  •  
  •  
  •  

Nimeni nu ar putea spune, cu exactitate, câte boabe de nisip se află pe o plajă oarecare. Într-o mână de nisip se află, foarte probabil, miliarde de ființe de dimensiuni microscopice. Pe suprafața și în interiorul unui banal grăunte de nisip viețuiesc, de obicei, de la 10.000 la 100.000 de microorganisme, arată un recent studiu, realizat de către Max Planck Institute for Marine Microbiology.

Cercetătorul David Probandt și colegii săi au examinat comunitatea microbiană ce se poate dezvolta pe un singur grăunte de nisip, folosind metode științifice moderne. Pentru aceasta, au folosit probe prelevate din sudul Mării Nordului, din apropierea insulei Helgoland, aflată în largul coastei germane.

Microorganismele nu colonizează uniform granulele de nisip. În timp ce zonele expuse la intemperii și „prădători” (alte specii de microorganisme) sunt slab colonizate, bacteriile viețuiesc în crăpăturile și adânciturile particulelor de nisip și „sunt bine protejate acolo”, după cum explică D. Probandt.

bob de nisip

Helgoland

Pe suprafața și în interiorul unui grăunte de nisip, impresionează nu numai numărul uriaș de microorganisme – de obicei mai mult de 10.000, ci și extraordinara diversitate a acestora. Totuși, s-a constatat, în urma studiului amintit, că mai mult de jumătate dintre „locuitorii” fiecăreia dintre granulele de nisip examinate au aparținut acelorași specii.

Trebuie spus că microorganismele care trăiesc în nisip joacă un rol crucial în ecosistemele marine. Aceste bacterii procesează, de pildă, compușii de carbon și de azot din apa de mare, precum și din zonele de vărsare în mări și oceane ale fluviilor de pe mapamond. Datorită acestor microorganisme, nisipul acționează ca un fel de filtru enorm, care captează și descompune substanțele dăunătoare din apă.

Fiecare specie a lumii vii de pe Terra are rostul său, bine definit de către Creator!

graunte de nisip

litoral

Surse: dailyaccord.com, www.sciencedaily.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii