Cunoaste lumea

Noutăți

Cum participă câinii la… salvarea gheparzilor de la dispariție

  •  
  •  
  •  

Fiind unul dintre cei mai strașnici vânători ai Africii,  ghepardul (Acinonyx jubatus) are o reputație de dur, de fiară periculoasă. Însă, în ciuda acestei reputații, ghepardul, cel mai iute dintre animalele terestre, ce poate ajunge la o viteză de peste 110 km/h în timp ce-și urmărește prada, are și o latură mai puțin cunoscută. Este, de fapt, un animal sfios, singuratic, anxios, prea puțin sociabil și foarte sensibil la stres.

Gheparzii din grădinile zoo sunt, dat fiind spațiul restrâns și numărul mare de oameni care se perindă prin fața lor, încă și mai anxioși și mai stresați. Din aceste motive ei ajung să fie total dezinteresați de relațiile cu indivizii aparținând aceleiași specii.

Mai mult, tot din cauza solitudinii, a timidității și anxietății, gheparzii se reproduc destul de anevoie, mai ales în rezervații sau în grădinile zoo. De aceea, specia se află în pericol de dispariție, în condițiile în care se estimează că, după 2030, puținii membri rămași ai acestei specii nu vor mai viețui în mediul lor de viață natural, adică în condiții de sălbăticie, ci numai în spații protejate. Dacă, la finele secolului XIX în lume existau circa 100.000 de gheparzi, astăzi numărul lor este de circa 12.000.

Văzând că gheparzii din grădinile zoo au mari probleme generate de către stres și anxietate, specialiștii au recurs la o soluție neobișnuită. Astfel, de câțiva ani, unele parcuri zoo au creat toate condițiile de a se dezvolta prietenia dintre căței și puii de ghepard, fiind crescuți împreună încă de la vârste fragede.

Câinii sunt animale foarte sociabile, robuste psihic, rezistente la stres și adaptabile, iar personalul grădinilor zoo consideră că gheparzii care beneficiază de compania câinilor au numai de câștigat, în plan emoțional și comportamental, însușindu-și, de la câini, modele de comportament folositoare. Datorită câinilor, gheparzii ar putea deveni mai sociabili și mai relaxați, învățând să interacționeze corespunzător, chiar în captivitate, cu indivizii din propria specie. Una dintre unitățile în care este încurajată interacțiunea dintre câini și gheparzi este St. Louis Zoo (SUA).

f

a

 

Devenind mai puțin timizi, mai relaxati și mai sociabili, datorită companiei celui mai bun prieten al omului, gheparzii au șanse mai mari de a depăși stresul determinat de către condițiile din captivitate și de a-și normaliza comportamentul, inclusiv cel reproductiv, chiar și în grădinile zoo. Astfel, câinii contribuie la salvarea unei specii extraordinare, a celui mai rapid animal terestru din lume!

e

d

c

b

Surse informatii: www.boredpanda.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii