Noutăți

Premieră în SUA: o companie privată își convoacă angajații la… implantarea de cipuri. Săptămâna viitoare își vor primi cipurile primii 50!

  •  
  •  
  •  

Întotdeauna au existat, în istoria umanității, indivizi ori grupuri care și-au dorit funcția de Big Brother. Chiar și azi sunt unii care ar vrea să-și țină semenii sub control, să impună un totalitarism „soft”, dar la fel de liberticid precum totalitarismele trecute. Ca să-i facă munca de supraveghere mai ușoară oricărui eventual Big Brother (existent sau doar în devenire), unii au făcut coadă deja, fără să le-o ceară nimeni în mod imperativ, la implantarea de cipuri. O companie din Wisconsin (SUA), informează ScienceAlert, va deveni prima care va oferi cipuri pentru toți angajații. Se așteaptă ca mai mult de 50 dintre angajații companiei să-și primească noile implanturi săptămâna viitoare.

Cipuirea este opțională (deocamdată!). Cipurile RFID (radio-frequency identification) vor fi plasate la nivelul mâinilor, între degetul mare și cel arătător. Cipurile nu vor fi prea mari. Vor avea dimensiunile aproximative ale unui bob de orez.

CEO-ul companiei cu pricina susține că tehnologia RFID va oferi o serie de înlesniri în activitatea cotidiană a angajaților. Vor avea acces rapid în birouri, vor putea utiliza copiatoarele firmei, va putea fi realizată conectarea dispozitivelor la computerele firmei, vor putea fi stocate informațiile medicale și vor putea fi efectuate plăți. Cipurile vor fi similare celor existente în cardurile de credit „contactless” ori celor care li se implantează… animalelor de la ferme.

z

Prin inițiativa sa, compania americană poate fi pusă alături de firma suedeză care, de asemenea, și-a îndemnat angajații să-și implanteze cipuri subcutanate. Și mulți s-au conformat, entuziaști.

Atunci când personalul companiei americane a fost informat despre program, reacțiile au fost de reticență sau de entuziasm, dar în cele din urmă mai mult de jumătate au optat pentru implanturi. Costurile implantului se ridică la 300 USD, de fiecare angajat. Compania susține că le va achita în numele angajaților. Pe viitor, angajații nu vor mai trebui să transporte chei sau cartele de acces, fiindcă vor fi dotați cu cipuri.

Acelora dintre angajați care s-au îngrijorat că vor fi monitorizați, în deplasările lor, de către conducerea companiei, li s-a spus că cipurile nu vor include componente GPS și că sunt bine protejate contra atacurilor informatice sau tentativelor de sustragere de informații. Cipurile nu vor fi conectate la internet, sunt asigurați angajații. Ca să fie și mai convingător, CEO-ul companiei, spune că, săptămâna viitoare, vor primi astfel de implanturi inclusiv soția și copiii săi, moment în care va fi organizată și o petrecere la sediu, pentru a serba „cipuirea”.

Dacă angajații se vor răzgândi, ei vor putea să-și îndepărteze implantul. Deși s-ar putea ca angajații să nu fie localizați prin GPS, totuși aceste dispozitive ar putea oferi angajatorilor (și nu numai lor) o cantitate imensă de date despre ceea ce fac ei la locul de muncă și în timpul liber. Aceste informații pot părea inofensive, de vreme ce se presupune că persoana purtătoare de implant n-are nicio infracțiune de ascuns, dar este posibil ca informațiile, odată ajunse la dispoziția cui nu trebuie sau stocate pe termen lung și utilizate de către un stat cu tendințe dictatoriale, să-i creeze mari probleme celui care a optat pentru implant.

c

„Multe lucruri încep cu cele mai bune intenții, dar uneori intențiile se mai transformă”, a declarat, pentru ABC News, Adam Levin, președintele și fondatorul firmei de protecție a datelor CyberScout, adăugând: „Am supraviețuit mii de ani fără a fi microcipați. Chiar este nevoie să o faceți acum?”

Până una alta, petrecerea primilor angajați dotați cu cipuri din SUA, va avea loc marțea viitoare. Oare intuiția și rațiunea nu le dau deloc semnale acelor oameni că s-ar putea să n-aibă niciun motiv să petreacă după „cipuire”?

Între timp, Big Brother s-ar putea să-și frece palmele satisfăcut, pentru că, iată, s-a dat semnalul pentru „marea petrecere”. Oare câți dintre noi vor refuza, atunci când va veni vremea, să intre-n horă, să danseze după cum vor cânta instrumentele totalitarismului?

a

y

Sursa: www.sciencealert.com

Text: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Premieră în SUA: o companie privată își convoacă angajații la… implantarea de cipuri. Săptămâna viitoare își vor primi cipurile primii 50!

  1. “li s-a spus că cipurile nu vor include componente GPS și că sunt bine protejate contra atacurilor informatice sau tentativelor de sustragere de informații. Cipurile nu vor fi conectate la internet, sunt asigurați angajații”
    Ce minciuna frumos ornata. Pai daca emit, pot sa si transmita. Unde iese si intra, asta este una dintre legile esentiale a energiei.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii