Noutăți

Plombele dentare vor deveni istorie? Ce metodă de stimulare a procesului natural de „autoreparare” a danturii au descoperit specialiștii?

  •  
  •  
  •  

Cercetătorii care activează în cadrul Colegiului Regal din Londra au elaborat o nouă metodă de stimulare a înnoirii celulelor stem din pulpa dintelui în scopul refacerii naturale a integrității dinților, prin folosirea unui medicament numit Tideglusib, folosit până acum în tratarea bolii Alzheimer.

Ca urmare a unor traumatisme, țesuturile moi ale dinților devin vulnerabile la infecții. În scopul de a proteja dintele de infecții, este produsă în mod natural, în aceste cazuri, o peliculă subțire de dentină. Totuși, această cantitate de dentină este insuficientă pentru a repara în mod eficient cariile mari.

Prof. Paul Sharpe și colegii săi de la Institutul Stomatologic al Colegiului Regal din Londra au descoperit, recent, o modalitate de a stimula celulele stem existente la nivelul pulpei dentare pentru o producție mai mare de dentină. Dentina este o materie proteică, puternic mineralizată, care protejează dinții al căror smalț a fost deteriorat.

Sunt șanse mari ca noul tratament să devină disponibil în clinicile stomatologice mai curând decât am crede. După cum rezultă din studiul publicat în Scientific Reports, noua abordare valorifică capacitatea naturală de autoreparare a dinților, în loc să fie utilizate diferitele substanțe (ciment dentar) pentru realizarea obturației dentare (plombarea cariilor).

Spre deosebire de metoda nou descoperită, plombele trebuie înlocuite în mod repetat și pot predispune la apariția unor infecții. Unul dintre compușii utilizați de către prof. Sharpe pentru a stimula reînnoirea celulelor stem de la nivelul pulpei dentare este conținut în medicamentul Tideglusib. Folosindu-se de bureții de colagen biodegradabili, oamenii de știință au aplicat, experimental, mici doze de Tideglusib la nivelul dinților vătămați, ceea ce a stimulat procesul natural de refacere a dentinei.

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.sci-news.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii