Cunoaste lumea

Noutăți

Primele sunete înregistrate de pe Marte

  •  
  •  
  •  

Rover-ul Perseverance al NASA, care cercetează suprafața lui Marte din februarie 2021, a înregistrat pentru prima dată mediul acustic al Planetei Roșii.

O echipă internațională condusă de profesor de la Universitatea Toulouse III, Paul Sabatier, și care include oameni de știință de la CNRS și ISAE-SUPAERO, a efectuat o analiză a acestor sunete, care au fost obținute cu ajutorul instrumentului SuperCam construit în Franța sub autoritatea agenția spațială franceză CNES. Descoperirile lor au fost publicate la 1 aprilie 2022 în revista Nature.

Aceste sunete se încadrează în spectrul audibil uman, între 20 Hz și 20 kHz. În primul rând, ele dezvăluie că Marte este liniștită, de fapt atât de liniștită încât în ​​mai multe rânduri oamenii de știință au crezut că microfonul nu mai funcționează. Este evident că, în afară de vânt, sursele naturale de sunet sunt rare.

După un an de misiune, au fost obținute în total cinci ore de înregistrări ale mediului acustic. Analiza aprofundată a acestor sunete a făcut perceptibil sunetul generat de turbulența atmosferei marțiene.

Studiul acestei turbulențe, la o scară de 1000 de ori mai mică decât orice lucru cunoscut anterior, ar trebui să ne sporească cunoștințele despre interacțiunea atmosferei cu suprafața lui Marte.

Pe viitor, utilizarea altor roboți echipați cu microfoane ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine atmosferele planetare.

Materiale furnizate de CNRS

Foto burst shopify Ryan Bruce


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii