Noutăți

O nouă planetă pitică descoperită la marginea sistemului nostru solar. Efectuează o mișcare completă de revoluție în circa 1000 de ani

Pentru mult timp, Pluto a fost considerat cel mai îndepărtat obiect pe care-l cunoșteam din sistemul solar, dar observațiile mai recente sugerează faptul că probabil există alte zeci de lumi care se ascund la marginile sistemului nostru. Un astfel de obiect a fost descoperit recent de către astronomi. Această planetă pitică numită 2018 VG18 are nevoie de circa 1.000 de ani pentru a realiza o mișcare de revoluție completă în jurul Soarelui.

Obiectul a fost descoperit pentru prima oară în imaginile realizate pe 10 noiembrie de telescopul Subaru din Hawaii. Pentru a analiza caracteristicile sale fizice, observațiile ulterioare au fost efectuate de telescopul Magellan de la Observatorul Las Campanas din Chile, la începutul acestei luni. Datorită luminozității sale, 2018 VG18 a fost estimat a fi de aproximativ 500 km lățime, un sfert din dimensiunea lui Pluto. Culoarea luminii observate este roz, sugerând că este o lume de gheață, lucru ce are foarte mult sens dacă ne gândim la faptul că planeta pitică se află atât de departe.

“2018 VG18 este mult mai îndepărtat și mai lent decât oricare alt obiect al sistemului solar, așa că va dura câțiva ani pentru a-i putea determina complet orbita. A fost găsit într-o locație similară pe cer cu celelalte obiecte cunoscute ale sistemului solar, sugerând că ar putea avea același tip de orbită pe care majoritatea dintre acestea o au “, susține Scott S. Sheppard, unul dintre descoperitorii noii planete pitice.

Noul obiect a fost anunțat oficial în această săptămână de către Centrul Minor Planet, organizație din care fac parte, pe lângă Sheppard, și astronomii David Tholen și Chad Trujillo, creditați de asemenea cu această descoperire.

sursa: https://newatlas.com/farout-most-distant-solar-system-object/57707/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii