Cunoaste lumea

Noutăți

Zodiacul Dendera, singurul zodiac circular din Egiptul antic și totodată cel mai vechi din lume

  •  
  •  
  •  

În 1799, Napoleon și armatele sale începuseră să își extindă prezența în Egipt. Napoleon a adus nu numai armate, ci și artiști pentru a realiza schițe ale constatărilor sale despre o țară considerată exotică și în afara normelor din cultura europeană tradițională. Un artist particular, Vivant Denon, a fost fascinat de un zodiac circular care era sculptat pe tavanul Templului Hathor, aflat în satul Dendera. După ce a schițat bine zodiacul circular, Denon a revenit la Paris unde a publicat zodiacul, care a devenit extrem de popular atât în Anglia cât și în Franța.

Zodiacul Dendera este singura reprezentare circulară a astronomiei care se găsește în antichitatea egipteană. Toate celelalte referiri la zodiac sau astrologie sunt fie pătrate fie piramidale. Zodiacul în sine descrie 360 de zile ale anului egiptean, cu treizeci și șase decani aranjați în mod circular. Un decan reprezintă o treime din durata unei constelații zodiacale. Douăsprezece semne cu trei decane înseamnă fiecare treizeci și șase decani în total. Aceasta este o metrică pe care astrologii occidentali o folosesc în prezent.

Figure-4_2 Circular-Egyptian-Mythology

Renumitul egiptolog englez Gerald Massey a reușit să realizeze o paralelă între semnele zodiacale tradiționale occidentale cu cele descoperite pe zodiacul egiptean. Privind Zodiacul Dendera, berbecul corespunde cu divinitatea Amun. Taurul corespunde cu Osiris, uneori denumit „Bull of Eternity”, în timp ce cei doi pești au corespondenți doi crocodili care înoată în direcții opuse. Pentru fiecare constelație din zodia tradițională occidentală există un echivalent egiptean.

Pentru vechii egipteni, fiecare semn zodiacal corespundea unui anumit sezon care se credea a fi condus de o divinitate specifică. Puteți observa că, deși toate cele douăsprezece constelații apar în zodiacul Dendera, pozițiile unora dintre acestea sunt oarecum distorsionate și înclinate. Nu se cunoaște cu exactitate ce reprezintă această inclinație.

Zodiacul Dendera a fost ulterior furat și dus în Franța în 1821 de către inginerul Jean Lelorrain, care a folosit praf de pușcă și explozivi pentru a distruge tavanul templului. Zodiacul se află în prezent în cadrul Muzeului Louvre din Paris.

Figure-5_2 The-Temple-of-Hathor

Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii