Noutăți

Motorul cu plasmă – sistemul de propulsie al viitorului? Propulsoarele cu „energie stelară” ar putea înlocui motoarele de avion ce folosesc combustibili fosili!

Imaginați-vă un motor care ar putea propulsa o aeronavă mai repede decât un motor tradițional, până la marginea atmosferei, fără arderea combustibililor fosili și la un cost redus. Exact acest lucru ar putea să-l facă motoarele cu flux de plasmă, deși până acum folosirea lor s-a limitat la înzestrarea unor sateliți și nave spațiale. Acum, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Berlin lucrează la un asemenea motor de avion.

Un motor cu jet de plasmă imită un reactor de fuziune sau reproduce sistemul prin care este produsă energie într-o stea. O echipă de cercetare condusă de către Berkant Göksel își propune să realizeze o combinație între motorul cu plasmă și avionul de transport pasageri, pentru a produce o aeronavă care să poată zbura la altitudini foarte mari, cu viteză, dar, totodată, să poată efectua manevrele obișnuite ale unui aparat de zbor clasic, precum cele necesare pentru aterizare sau decolare. Actualmente, șuvoaiele de plasmă pot atinge viteze de până la 20 kilometri pe secundă.

Echipa lui Göksel a utilizat propulsoare cu plasmă de mici dimensiuni, lungi de aproximativ 80 de milimetri. Ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de astfel de propulsoare mici, pentru a deplasa prin aer o aeronavă comercială standard. Deocamdată, echipa lui Göksel intenționează să folosească 100-1000 de asemenea propulsoare pentru un avion mai mic, ceea ce ar trebui să fie suficient. Chiar și cea mai mică versiune a propulsorului cu plasmă are nevoie de un număr considerabil de baterii, care, dat fiind că vor face parte dintr-o aeronavă, vor trebui să fie suficient de ușoare și, totodată, capabile să furnizeze energia necesară.

a

1

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii