Cunoaste lumea

Noutăți

Costumul de antrenament cu auto-ventilație făcut din… bacteria E.coli. Ne permite să ne răcorim și uscăm în timpul exercițiilor fizice. Ați purta așa ceva?

  •  
  •  
  •  

Senzația de cald și transpirație în timpul unui antrenament ar putea deveni în curând istorie, asta datorită invenției unui tip de îmbrăcăminte sport care poate să respire singură. Dezvoltată de o echipă de cercetători de la MIT, costumul detectează automat căldura corpului dar și nivelul de transpirație la care acesta a ajuns. Potrivit celor de la Daily Mail, ceea ce face acest costum cu adevărat special este tehnologia din spatele acestor orificii care sunt făcute din celule vii extrem de sensibile la schimbările de temperatură și umiditate a corpului. La baza celulelor stă bacteria E.coli, însă într-o stare care nu este dăunătoare omului, cel puțin asta susțin dezvoltatorii ineditului costum.

Oamenii ar putea să creadă faptul că transpirația și căldura corpului în urma efortului sunt una și același lucru, însă, de fapt, unele zone precum coloana inferioară produc multă sudoare și extrem de puțin căldură. Am proiectat îmbrăcămintea în așa fel încât orificiile mai mari să fie acolo ude corpul generează mai multă căldură”, a declarat Lining Yao, unul dintre dezvoltatori, citat de Daily Mail.

408BD15900000578-4523116-The_left_and_right_panels_show_the_reversible_change_of_cell_siz-a-11_1495211373227

Nu este prima invenție de acest tip a echipei de la MIT. Cercetătorii au mai reușit să creeze și o pereche de pantofi sport care respiră atunci când alergăm, iar și acolo tehnologia se bazează pe aceste celule vii de E.coli.

De fapt, E.coli sunt bacterii care trăiesc în intestinele organismelor cu sânge cald. Aceasta este o bacterie lactozo-pozitivă, oxidazo-negativă, ce apare la microscop sub formă de bastonașe. În unele cazuri de dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce îmbolnăviri, printr-o înmulțire masivă sau apariția unor tulpini toxicogene. Bacteria a fost denumită în 1919 după numele bacteriologului germano-austriac Theodor Escherich, cel care a descoperit-o.

408BD16200000578-4523116-This_breathable_workout_suit_prototype_has_ventilating_flaps_tha-a-25_1495210730548

sursa: .dailymail.co.uk/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii