Noutăți

Măsură nebunească pentru combaterea încălzirii globale: împrăștierea de substanțe chimice în stratosfera Pământului pentru a bloca lumina Soarelui. Primele teste vor începe anul viitor

  •  
  •  
  •  

Deși propusă de mai mult timp, ideea a fost un subiect tabu, cel puțin până acum. Eliberarea în stratosferă a unei substanțe chimice din carbonat de calciu ar putea într-adevăr reflecta o parte din energia solară și astfel ar ajuta Pământul să nu se mai încălzească în acest ritm, însă cu ce preț? Acestă metodă de modificare a stratosferei ar putea fi periculoasă, dar pe măsură ce schimbările climatice catastrofale își fac prezența tot mai simțită pe Pământ, cercetătorii de la Harvard încep să ia în serios ideea geoingineriei solare.

„Faptul că cercetători de la una din universitățile de top din lume iau în considerare implementarea unei scheme atât de radicale ne demonstrează cât de urgentă a devenit problema schimbărilor climatice”, a declarat Peter Cox de la Universitatea din Exeter.

Programul ar costa în jur de 2 miliarde de dolari pe an, iar primele experimente vor avea loc chiar anul viitor. Abia atunci oamenii de știință vor putea afla dacă această soluție presupune riscuri mari și dacă are efectul dorit. Primul experiment va presupune eliberarea a 100 de grame de carbonat de calciu în stratosferă, cu ajutorul unui balon special.

Simulările din laborator au demonstrat că această substanță poate rămâne ani de zile în stratosferă și că ar reflecta foarte bine lumina Soarelui. Problema acestei soluții este că încearcă să elimine efectele încălzirii globale, nu și cauzele acesteia precum emisiile de gaze cu efect de seră. Dacă va avea efect însă, ar putea fi o soluție de urgență, pentru că ar reduce rapid temperatura.

Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii. Fenomene de încălzire globală au existat dintotdeauna în istoria Pământului, ele fiind asociate cu fenomenul cosmic de maximum solar, acestea alternând cu mici glaciațiuni terestre asociate cu fenomenul de minimum solar. Teoria încălzirii globale antropice este contestată de unii oameni de știință și politicieni, cum ar fi Claude Allègre sau Václav Klaus. Există teoreticieni ai conspirației care cred că totul este doar un pretext al elitelor mondiale de a cere taxe împotriva poluării.

sursa: https://www.sciencealert.com/spraying-chemicals-into-the-stratosphere-to-cool-the-planet-is-technically-possible-harvard-analysis-finds
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii