Cunoaste lumea

Noutăți

Hărțile tactile ale Groenlandei – ingenioasele „instrumente de navigație” ale poporului inuit

  •  
  •  
  •  

Despre inuiți știm, la modul general, că reprezintă un popor ce se află la el acasă în Groenlanda (cea mai mare insulă de pe glob), precum și în unele zone arctice ale Rusiei și Americii de Nord. Pentru a se orienta în timp ce navigau, inuiții foloseau hărți, la fel ca și alte popoare. Însă hărțile inuite sunt cu totul deosebite de oricare altele.

d

Hărțile inuiților, folosite pentru a naviga în preajma coastelor groenlandeze, erau confecționate din lemn și puteau fi citite fără probleme și într-o lumină foarte slabă, prin folosirea simțului tactil. Aceste hărți concepute să fie consultate prin pipăire reprezintă contururile pronunțate ale zonelor de coastă din Groenlanda, fiindu-le de mare folos inuiților, pentru a nu se rătăci în călătoriile efectuate la bordul ambarcațiunilor. Fiind confecționate din lemn, aceste hărți prezentau avantajul durabilității iar dacă erau scăpate accidental în apă puteau fi recuperate fără probleme. Foarte probabil, aceste hărți erau transmise de la o generație la alta.

e

Cele trei hărți înfățișate în imagine erau folosite pentru a călători în zona coastelor estice ale Groenlandei, de la Sermiligaaq la Kangertittivatsiaq. În mediul online nu există prea multe informații legate de aceste hărți tactile ale poporului inuit. Se știe, totuși, că primele exemplare au fost procurate după 1880, de către Gustav Holm, conducătorul unei expediții întreprinse în estul Groenlandei, acolo unde a întâlnit câteva comunități inuite. Holm a reușit să se împrietenească cu un groenlandez, care i-a oferit câteva hărți tactile, din lemn. În cele din urmă, Holm le-a donat Muzeului Național al Danemarcei, aflat în Copenhaga.

a

c

g

y

Sursa: www.amusingplanet.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Hărțile tactile ale Groenlandei – ingenioasele „instrumente de navigație” ale poporului inuit

  1. AhamAmzaDeva // 9 mai 2017 at 7:21 // Răspunde

    Super interesant, chiar nu auzisem si nu stiam nimic despre asta!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii