Noutăți

Mall-ul transformat în închisoare. El Helicoide, una dintre cele mai neobișnuite clădiri din America de Sud

Așezat pe un mic deal natural, în mijlocul mahalalelor din San Agustín, sudul orașului Caracas, Venezuela, El Helicoide este o clădire uriașă, proiectată de arhitecții Pedro Neuberger, Dirk Bornhorst și Jorge Romero Gutiérrez

Construcția sa a fost realizată de o companie privată în anul 1956. Prima etapă a lucrărilor a fost finalizate în 1961. Inițial clădirea fost concepută ca un centru comercial de lux, care să înglobeze un hotel de 5 stele, un parc și mai multe cluburi de distracție.

El Helicoide sau Helix este una dintre cele mai importante relicve ale mișcării moderniste din Venezuela. Clădirea trebuia să fie primul centru comercial din lume cu o rampă spirală lungă de 4 km pentru ca autoturismele să urce, să coboare și să parcheze direct în fața magazinelor pe care proprietarii doreau să le viziteze. Există spațiu pentru mai mult de trei sute de magazine, un cinematograf, săli de expoziție, o sală de gimnastică, o piscină, o alee de bowling, o grădiniță și multe altele.

Când proiectul a fost expus la Muzeul de Artă Modernă din New York, a fost declarat de toată lumea ca un triumf al designului modernist. Câștigătorul premiului Nobel, poetului chilian Pablo Neruda, a declarat că este “una dintre cele mai frumoase creații care a ieșit din mintea unui arhitect”.

Clădirea se apropia de finalizare când dictatura lui Pérez Jiménez s-a încheiat iar arhitecții și-au pierdut finanțarea. Noul guvern nu a manifestat niciun interes pentru finalizarea proiectului din cauza asocierii sale cu fostul dictator. În 1975, clădirea devine proprietate guvernamentală și este oferită, 9 ani mai târziu, poliției din Venezuela care o transformă în sediu central. Astfel, nenumăratele camere concepute inițial ca magazinele de lux sunt acum simple celule unde infractorii își așteaptă judecata și transferul către închisorile din țara sud americană.

helicoide-caracas-67 helicoide-caracas-15 helicoide-caracas-22 helicoide-caracas-97 helicoide-caracas-32 helicoide-caracas-117

sursa: CityLab / World Architects / Failed Architecture

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii