Cunoaste lumea

Noutăți

Lacul fără fund sau Lacul Vulturilor – un loc încărcat de legende…

  •  
  •  
  •  

În Munţii Siriului, pe versantul Malaia, la o altitudine de 1.420 metri, descoperim Lacul Fără Fund sau Lacul Vulturilor cum este denumit într-o legendă povestită de Alexandru Vlahuță în cartea „România pitorească”. Oamenii locului spun că ar fi două legende ce vorbesc de acest lac aflat în sălbăticiune, unde turiștii ajung mai greu. Ei spun că „aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare. A doua legendă spune că un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă”.

lacul_vulturilor6
Lacul se află în apropierea localității Gura Siriului din comuna Siriu, județul Buzău, pe suprafața comunei Chiojdu. Nu departe de lac este și localitatea Carasna – Sita Buzăului judeţul Covasna. Adâncimea sa maximă este de doar 2,5 m în ciuda denumirii sale! Pe malul lacului se află cabana de vânătoare „Lacul Vulturilor”, închisă pentru turiști, iar la 50 m de cabană se află un izvor cu apă potabilă.

OGY5ZjUzYTBlMzZlZDNiMWJiYzJkM2IxYTlkNzI1Njfoto_17554
Există şi alte poveşti legate de acest lac. Se spune că “oamenii au construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a induce în eroare armata germană, iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai ieşit la suprafaţă niciodată.” O altă poveste spune că “locuitorii din satele de la poalele muntelui îşi aruncau în lac bogăţiile de frica tătarilor ce ştiau că aceşti localnici erau bogaţi. Oamenii rămâneau cu gândul că le vor recupera după trecerea cotropitorilor, dar nimeni nu a mai găsit nimic”. (adevarul.ro)

În apropierea lacului sunt și Munții Buzăului pe ai cărui versanți stâncoși se găsește singurul loc din această zonă unde pot fi văzute caprele negre.

Capra Neagra-Muntii Bucegi-01foto Silviu Matei

indicator_turistic_zenit_cislau_buzau

68259167Cabana Lacul Vulturilor, panoramio.com

Mădălina Corina Diaconu
Surse: buzaunew.blogspot.com, laplimbare.com, adevarul.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii