Noutăți

Hominizii Australopithecus afarensis erau poligami. Un mascul dominant se împerechea cu mai multe femele

Urmele unor pași vechi de aproximativ 3.600.000 de ani arată că la specia Australopithecus afarensis, un strămoș îndepărtat al omului, familia nu era monogamă, cum se credea anterior. Masculii dominanți aveau mai multe femele în grijă și spre împerechere. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie prin examinarea unor urme de pași care au aparținut unui grup de cinci indivizi din specia Australopithecus afarensis, specie care a viețuit pe Pământ vreme îndelungată, peste 900.000 de ani. Analizând urmele pașilor imprimați în sol acum 3,6 milioane de ani, oamenii de știință au constatat că membrul de sex masculin al grupului (familiei), adică acela mai înalt și mai greu, era acompaniat de către 4 femele.

a

Urmele de pași, imprimate acum 3,6 milioane de ani pe cenușa vulcanică umedă, au fost descoperite în Laetoli, Tanzania. În timp, cenușa vulcanică pe care au pășit hominizii s-a întărit și s-a preschimbat în rocă dură, rezistând până astăzi și oferindu-ne prețioasele urme. S-a calculat, pe baza impresiunilor tălpilor în sol, că masculul era cu minimum 20 de centimetri mai înalt decât femelele care îl urmau și că avea circa 48 de kg, la o înălțime de aproximativ 1,65 metri.

e

Australopithecus afarensis este una dintre speciile de hominizi care au rezistat cel mai mult pe Pământ, până să dispară. Se consideră că Australopithecus afarensis a trăit în anii 3.850.000-2.950.000 anteriori timpurilor noastre, în partea de est a Africii. La fel ca și în cazul cimpanzeilor, progeniturile de Australopithecus afarensis se maturizau cu rapiditate, dobândind autonomia în perioade scurte după naștere și nu atât de greu precum copiii oamenilor.

d

Indivizii ce aparțineau speciei Australopithecus afarensis prezentau atât însușiri de cimpanzeu, cât și unele trăsături umane. Ei umblau în poziție bipedă iar caninii lor erau similari celor umani, adică de dimensiuni mai mici decât ai maimuțelor antropoide. În trecut se credea că masculii de Australopithecus afarensis nu se împerecheau, de obicei, decât cu o femelă, familiile lor fiind monogame. O concluzie pripită, după cum s-a văzut.

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa informații: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.dailymail.co.uk, humanorigins.si.edu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii