Noutăți

Enigmatica Piramidă din Hellinikon (Grecia) – un monument mai vechi decât piramidele egiptene. Să fie construită, oare, de către pelasgi?

Rostim cuvântul „piramide” și ne gândim la Egiptul Antic. Dacă ne vom gândi la cele mai vechi piramide ale lumii, de obicei tot Egiptul ne vine în minte. În aceste condiții, cine și-ar imagina că în Grecia se află o piramidă mai veche decât monumentele asemănătoare din Egipt? Asta, desigur, dacă varianta oficială a vârstei piramidelor egiptene este corectă!!!

Marea Piramidă din Egipt, spun arheologii, a fost finalizată în jurul anului 2550 î.Hr., în vreme ce piramida lui Zoser (cea mai veche din Egipt) pe la 2620 î.e.n. Ei bine, în Grecia există, arată cercetările, o piramidă mai veche cu cel puțin 100 de ani. Este vorba despre monumentul cunoscut sub numele de „piramida din Hellinikon”.

Piramida, desen sec. XIX

Hellinikon, piramida

Piramide există în Africa și Europa, dar și în America sau Asia (chiar și în India, unde predomină monumentele cu un alt specific). Piramida din Hellinikon (aflată în apropiere de Argos), mult mai puțin cunoscută și mai mică decât piramidele egiptene, a fost datată în mod diferit, de-a lungul timpului, de către cercetătorii care au dorit să afle care este vechimea sa. Interesant este că studiile mai recente i-au atribuit monumentului o vechime mai mare. Este un vestigiu despre care a scris geograful și călătorul grec Pausanias (sec. II d.Hr.), ce a trăit în epoca împăratului Hadrian.

Harta

Vechea „piramidă a Greciei” este extrem de interesantă. Motivele sunt multiple. În lumina cercetărilor recente care au arătat că, genetic, vechii egipteni aveau caracteristici comune cu locuitorii din Anatolia și Europa de est, s-ar putea lansa ipoteza că arta construirii piramidelor să fi apărut, initial, pe continentul european și să fi fost dezvoltată ulterior în Egipt.

În 1938, pe baza metodelor de datare ale acelor vremuri, se pretindea că Piramida din Hellinikon ar fi fost ridicată în intervalul 300-400 î.e.n. În 1991, o altă echipă științifică, condusă de către dr. I. Lyritzis de la Academia din Atena a ajuns la un alt rezultat, complet diferit. A reieșit că „Piramida Greciei” ar fi fost construită în jurul anului 3000 î.Hr.

Hellinikon

Printr-un alt studiu, realizat de către specialiști de la Universitatea din Edinburgh și Academia Atenei, s-a ajuns la concluzia că monumentul aflat aproape de Argos ar fi fost construit în jurul anului 2720 înainte de Hristos.

Datele care au condus către acest rezultat au fost procesate, potrivit ancient-code.com, de către laboratorul de arheometrie din cadrul Institutului de cercetare Demokritos, precum și de către laboratorul de datare nucleară din cadrul departamentului de fizică al Universității Edinburgh. În situația în care nu există nicio greșeală, misterioasa piramidă construită din blocuri de calcar la Hellinikon este mai veche decât piramidele Egiptului.

piramida 2

Dacă ne luăm după unii dintre autorii antici, înainte de venirea vechilor eleni teritoriul Greciei era stăpânit de către pelasgi (cei „născuți din glia neagră”) – considerați, de către unii istorici, strămoșii tracilor și poporul străvechi de la a cărui denumire provin cuvintele „valah” și „Valahia”.

În condițiile în care piramida din Hellinikon este veche de circa 4700 de ani, nu cumva acești pelasgi, locuitorii cei mai vechi ai Greciei, sunt constructorii săi? Viitorul ne va oferi, poate, un răspuns precis la întrebare sau mai multe informații certe despre misterioasa piramidă din Grecia.

Harta 2Monument

Piramida, Grecia

Surse: wikipedia.org, www.ancient-code.com, www.amusingplanet.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Enigmatica Piramidă din Hellinikon (Grecia) – un monument mai vechi decât piramidele egiptene. Să fie construită, oare, de către pelasgi?

  1. Daca intradevar a fost construita la 2720 î.H., atunci nu pelasgii au ridicat-o ci ionienii care se aflau in arealul egeean mai de dinainte si care au fost supusi de Osiris al egiptenilor, acesta devenindu-le rege. Osiris devenind tot de atunci Zeus al protogrecilor adica al ionienilor.

    Helonii, adica grecii cum au fost numiti mai tarziu, au aparut la tarmul Mediteranei pe la 1800-1600 î.H.. Pelasgii au aparut in Peninsula Balcanica pe la 2600-2500 î.H. ca refugiati din Mesopotamia cucerita de cușiții veniți dinspre Valea Indusului-Cultura Harappa.

    Istoria a consemnat toate acestea doar ca “istoricii” aserviti unei agende stim-noi-care le-au ignorat cu bunastiinta si cu reacredinta.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii