Faimoasa bonetă frigiană este totuna cu… căciula dacică. Un simbol preluat de la traci și folosit în heraldica unor state moderne!
Indiscutabil, faimoasa bonetă frigiană – simbol al libertății, al eliberării și al formelor de organizare statală republicane, seamănă izbitor cu binecunoscuta „căciulă dacică”, așa cum apare în reprezentările de pe Columna lui Traian sau în statuile de daci realizate în Antichitate.
Dacă vom căuta informații despre acest simbol, cea mai accesibilă sursă este Wikipedia, unde scrie, negru pe alb, că boneta frigiană „era asociată, în Antichitate, cu câteva popoare (țări) din Europa de Est și Anatolia”, fiind enumerate, acolo, următoarele regiuni: Frigia, Dacia și Balcanii. Balcanii în care cele mai numeroase populații erau cele de neam tracic (descendente ale pelasgilor, care populau și teritoriul care astăzi aparține Greciei).
Piesa vestimentară pe care astăzi o numim „căciulă dacică” nu era specifică doar strămoșilor noștri geto-daci, ci reprezenta un obiect de vestimentație utilizat în toată lumea tracică, atât în nordul, cât și în sudul Dunării. Astăzi, bătrânul Istru servește drept hotar între popoare diferite. În Antichitate, ambele maluri ale Dunării de Jos erau locuite de către același popor: marele neam al tracilor, „cel mai numeros după cel al inzilor”, așa cum arăta Herodot. De altfel, puternicul Burebista era numit “cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia”.
Căciula frigiană este un obiect vestimentar care a reprezentat și reprezintă un simbol utilizat, ca element de heraldică și simbolistică oficială, de către state precum Franța, SUA, Portugalia, Brazilia, Argentina, Cuba, Nicaragua și altele. În reprezentările antice, apar purtând pe cap „bonete frigiene” sau mai bine zis „căciuli tracice” faimoși eroi ai Troiei precum Paris și Enea, dar și vitezele Amazoane – despre care se spune că au stăpânit în teritoriile de la nordul Mării Negre.
Una dintre cele mai neobișnuite reprezentări ale unor personaje purtătoare de „bonetă frigiană” sau „căciulă dacică” a fost realizată în Italia secolului VI; acolo, apar „cei trei magi de la Răsărit” care, după cum arată tradiția și Noul Testament, s-au prezentat cu daruri înaintea pruncului Iisus. Este vorba despre un mozaic aflat în bazilica Sant’ Apollinare Nuovo din Ravenna, al cărei ctitor a fost regele Teodoric cel Mare, ce a domnit peste ostrogoți. Oare de ce i-a reprezentat artistul din vechime pe cei trei magi înveșmântați într-un mod atât de asemănător cu portul strămoșilor noștri daco-traci?
În reprezentările grecești din vechime, personajele cărora li se atribuia o neîndoielnică origine tracică, precum zeița Bendis sau Orfeu, purtau, deseori, bonete „frigiene”. Potrivit istoricilor greci, arată Wikipedia, strămoșii frigienilor nu au trăit dintotdeauna în Anatolia (teritoriu inclus în actuala Turcie), ci provin din Europa, din Balcani. Atunci când trăiau în Balcani, frigienii purtau numele de brigi, după cum au arătat Herodot și Strabon. Frigienii erau un popor de origine tracă iar boneta frigiană, ce apare inclusiv pe stemele unor state moderne, este totuna cu binecunoscuta căciulă dacică… sau tracică!
Sursa informatii: wikipedia.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Din acest articol cititorul ar putea rămâne cu impresia că adevăratul nume al bonetei frigiene este caciula dacică, sau chiar și mai rău, că Dacia este focarul civilizației moderne… Vă sugerez doar să vă faceți timp pentru o căutare mai atentă și, până atunci, vă spun doar că așa precum este absurd să afirmi că limbile latine au o origine dacică fară nicio dovadă arheologică, la fel este și să afirmi că multe popoare copiază boneta dacică și nu pe cea a familiei de triburi indo-europene ( căci chiar îmi este greu să cred că această caciulă a dacilor a fost atât de faimoasă încât a ajuns până în religia persană pre și post zoroastriană și în cea a Indiei vedice ).
Un vehicul foarte interesant al acestei bonete, care mi-ar întări afirmația cum că originea ei este de fapt indo-europeană, este cultul faimos al zeului războinic Mitra, răspândit din Imperiul Român și până în India; acest zeu adorat de către războinici purtând întotdeauna această caciula dacică, deși originile sale merg mult in timp înainte de tot ce se știe înîprezent despre cultura tracilor și, de fapt, înainte de sedentarizarea lor în Balcani. Așadar chiar și dacă firgienii ar fi preluat de la traci boneta, totuși această exista deja in cultura comună a triburilor indo-europene.
„Din acest articol cititorul ar putea rămâne cu impresia că adevăratul nume al bonetei frigiene este caciula dacică”…Nu, cititorul atent, care defapt a citit articolul corect, nu ar putea ramane cu aceasta impresie. Mai ales cand e scris clar ca…”faimoasa bonetă frigiană – simbol al libertății, al eliberării și al formelor de organizare statală republicane, seamănă izbitor cu binecunoscuta „căciulă dacică”. Sau cum e scris ca…”Piesa vestimentară pe care astăzi o numim „căciulă dacică” nu era specifică doar strămoșilor noștri geto-daci, ci reprezenta un obiect de vestimentație utilizat în toată lumea tracică, atât în nordul, cât și în sudul Dunării.” Este evident ca nimeni nu a zis sau a sugerat „că adevăratul nume al bonetei frigiene este caciula dacică, sau chiar și mai rău, că Dacia este focarul civilizației moderne” doar autorul al acestui comentariu charagios & fara rost. Articolul este destul de bun & doar aduce atentia la cate popoare au purtat aceasta sapca frigiana, care la noi se denumeste „caciula dacica”. Pana la urma, dacii, tracii, frigienii, etc. toti au fost popoare indo-europene. Si este clar ca au avut in comun aceasta piesa vestimentară, indiferent care a avut-o prima.