Noutăți

Descoperă un încântător sat în miniatură – Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Muzeul Satului Maramureșean nu se putea afla altundeva decât pe „plaiul cu flori” și tărâmul de tradiție al Maramureșului. Inaugurarea muzeului s-a înfăptuit în urmă cu peste 35 de ani și de atunci și până acum inventarul său s-a îmbogățit de la deceniu la deceniu.

h

În fermecătorul muzeu din Sighetu Marmației se află mai mult de treizeci de gospodării țărănești. Câteva dintre acestea cuprind și mobilierul original. Românul din alte regiuni ale țării, din Dobrogea sau din Oltenia, este tentat să considere că Maramureșul este omogen din punct de vedere al tradițiilor și al arhitecturii tradiționale. Adevărul este că frumusețea Maramureșului este dată și de specificul subzonelor sale, cum ar fi bazinul Ruscovei, subzona Vișeu-Borșa, Iza Mijlocie ori Cosău-Mara.

g

În majoritate, casele sunt construite din lemn (stejar și brad), cu fundații de piatră. Cele mai vechi au 2-3 încăperi. Cu cât ne apropiem de timpurile moderne, cu atât casele sunt mai complexe, ca alcătuire. Acoperișurile sunt întotdeauna în patru ape, învelite fiind cu șindrilă sau cu paie. Un acoperiș de paie nu este ceea ce pare la prima vedere. „Croirea” sa necesita un meșteșug aparte pentru a nu-i îngădui apei să pătrundă și a rezista la intemperii, mai ales la furtună.

b

Muzeul nu este organizat ca o simplă înșiruire de case. După ce îl vizitezi, îți dai seama că este… un sat în miniatură. Un cătun maramureșean cum erau odată! Un cătun în care toate drumurile duc către biserică.

Fiind un sat maramureșean, biserica este construită din lemn. Și, bineînțeles, este extrem de veche. Datează din secolul XVI. A fost adusă de pe Valea Izei, de la Oncești. Aceasta nu înseamnă că a fost acolo încă de la construire. Inițial, biserica a fost a maramureșenilor din satul Criciova. Ei le-au dăruit-o celor din Oncești. Pictura bisericii datează din 1802 iar înăuntru se află două icoane pictate în 1639.

Se află și aici, la Muzeul Satului Maramureșean, la fel ca și în alte muzee de acest fel din România, o frântură din sufletul mare și iubitor de frumos al neamului românesc!

f

c

e

d

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: muzeulmaramuresului.ro, wikipedia.org

Imagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii