Noutăți

Cât de mult vă puteți aminti din copilărie? Cele mai vechi amintiri încep să se formeze de la vârsta de doi ani, susțin oamenii de știință

Cele mai vechi amintiri din copilărie încep de la vârsta de doi ani, mult mai devreme decât se credea anterior. Oamenii de știință au descoperit că zona creierului responsabilă de amintiri poate fi declanșată înainte ca copiii mici să meargă la grădiniță. Descoperirea făcută de profesorul Simona Ghetti de la Universitatea din California, poate duce la diagnosticarea mai devreme a tulburărilor cerebrale, cum ar fi dislexia și autismul.

“Una dintre cele mai fascinante întrebări din domeniul psihologiei și neuroștiinței se referă la modul în care copiii mici își câștigă capacitatea de a-și aminti trecutul. Procesele hipocampale timpurii
sunt implicate în această capacitate și se pare că acestea apar în jurul vârstei de doar doi anișori. Rezultatele noastre furnizează dovezi directe ale legăturii dintre hipocamp și capacitatea de declanșare a memoriei timpurii”, a declarat Simona Ghetti.

Hipocampul face parte din sistemul limbic și joacă un rol important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată precum și în navigarea în spațiu. Hipocampul se află sub cortexul cerebral, în partea medială a lobului temporal. Acesta este format din două părți conexe, hipocampul propriu-zis și girusul dentat.

Studiul s-a bazat pe scanarea creierului a 22 de copii prin intermediul RMN-ului. În mod normal, oamenii de știință folosesc imagistica prin rezonanță magnetică funcțională la măsurarea activității în creier. Cu toate acestea, este dificil de realizat acest lucru cu cei mici, având în vedere faptul că pacientul trebuie să poată să stea liniștit pe tot parcursul testării. Pentru a face acest lucru, cercetătorii s-au folosit de lucruri auxiliare precum muzica sau jocurile interactive.

Copiii au ascultat mai întâi o melodie în timp ce jucau în laborator. Acest lucru a dus la formarea de amintiri. La ora de culcare obișnuită, ei au mers să doarmă în interiorul scanerului IRM. Pe măsură ce dormeau, cercetătorii le-au pus melodii pe care le auziseră deja, precum și cântece nefamiliare. Ulterior, i-au testat pe cei mici pentru a vedea dacă își pot aminti în ce cameră se aflau când au auzit piesa sau dacă își amintesc cu ce jucărie se jucau la acea dată.

Cercetările anterioare plasau formarea amintirilor undeva în jurul vârstei de 3,5 ani.

sursa: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5803831/Our-earliest-childhood-memories-begin-age-two-claim-scientists.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii