Noutăți

Apendicele, organul considerat în prezent inutil, ar putea avea o funcție biologică mult mai importantă decât se crede

Unul dintre primele lucruri pe care le învățăm la biologie despre corpul uman este faptul că apendicele sau măselele de minte sunt nefolositoare omului modern și putem să scăpăm de acestea pe parcursul vieții fără a ne cauza alte probleme de sănătate. Un nou studiu sugerează faptul că apendicele nostru este mai mult decât o „bombă cu ceas” din abdomenul nostru care este gata să se inflameze în orice moment. Acesta ar avea o funcție biologică importantă la care nu ar trebui să renunțăm decât dacă este absolut necesar.

Cei de la Universitatea Mildwestern au analizat apariţia şi dispariţia apendicelui la diferite mamifere în ultimii 11 milioane de ani. Aceștia au descoperit că organul a evoluat de cel puțin 29 de ori pe tot parcursul evoluției mamiferelor, și a fost pierdut de doar 12 de ori.

“Aceste dovezi puternice ale apariţiei apendicelui faţă de cele ale dispariţiei sale sugerează o anumită importanță pe care nu o cunoaștem în prezent. Respingem ipoteza conform căreia apendicele este o structură cu o funcție nesemnificativă în rândul mamiferelor”, se arată în rapoartele cercetătorilor oferite publicității.

Însă dacă organul a apărut de atâtea ori în evoluția omului și a altor mamifere la ce este util? Se presupune faptul că apendicele uman este rămășița organului Shrunken, care a jucat un rol important în viaţa oamenilor care au trăit cu milioane de ani în urmă.

Informaţiile despre prezenţa şi absenţa apendicelui au fost culese de la 500 de specii de mamifere de pe parcursul ultimilor 11 milioane de ani. Cercetarea a fost publicată în Comptes Rendus Palevol, iar potrivit celor de la Universitatea Mildwestern, este prematur să ne pronunțăm dacă apendincele poate rejuca același rol ca în trecut, însă nici nu ar fi cazul să renunțăm la acesta decât dacă este absolut necesar din punct de vedere medical.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Apendicele, organul considerat în prezent inutil, ar putea avea o funcție biologică mult mai importantă decât se crede

  1. “human appendix is the shrunken remnant of an organ”in traducere ar fi ca apendicele reprezinta remanenta unui organ care s-a atrofiat, care s-a micsorat.
    Nu cum a fost tradus “ramasita organul Shrunken” … :))
    traduttore tradattori.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii