Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii de știință sunt pe punctul de a explora o lume ascunsă, prinsă în gheață de 120.000 de ani

  •  
  •  
  •  

Există un tărâm izolat, necunoscut, care a fost lipsit atât de mult timp de lumină încât se presupune că nu există niciun organism care ar putea să supraviețuiască în acest mediu. Chiar așa să fie? O echipă de oameni de știință condusă de British Antarctic Survey (BAS) lansează săptămâna aceasta o expediție a unui ecosistem marin misterios de sub pătura de gheață din Antarctica, zonă expusă la lumină și aer pentru prima dată în ultimii 120.000 de ani, după ce un aisberg masiv s-a topit în iulie anul trecut. Această masă uriașă de calotă glaciară numită A-68 și estimată la 1 trilion de tone de gheață a început să se topească încă din anii 1960.

Pe măsură ce blocul de gheață s-a
topit, acesta a adus la suprafață o întindere vastă de apă, de peste 5,800 kilometri pătrați, care nu mai văzuse lumina zilei de mii de ani. „Nu știm nimic despre această zonă, a fost acoperită de un strat de gheață de câteva sute de metri grosime. Este important să ajungem acolo rapid înainte ca mediul să se schimbe pe măsură ce lumina soarelui intră în apă și noile specii încep să o colonizeze”, a declarat biologul marin Katrin Linse pentru The Independent.

Linz și colegii săi se vor îndrepta în această săptămână către Insulele Falkland, de unde oamenii de știință care reprezintă nouă instituții de cercetare separate se vor îmbarca în cursul acestei luni pe vasul de cercetare RRS James Clark Ross, iar cu ajutorul navigării prin satelit speră să ajungă în această lume neexplorată până acum în cel mai scurt timp. Oare ce vor găsi acolo?

142-iceberg-larsen-a-68-hidden-ecosystem-1

sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-explore-mysterious-world-trapped-under-ice-120-000-years-larsen-antarctica-a-68

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii