Un fermier irlandez a descoperit un mormânt antic „neatins”
Un fermier care desfășura lucrări de rutină de îmbunătățire a terenurilor sale, a descoperit un mormânt antic „neatins” din Peninsula Dingle, o întindere de pământ de pe coasta de sud-vest a Irlandei.
Când arheologii de la National Monuments Service (NMS) și Muzeul Național al Irlandei au cercetat locul, au stabilit că probabil datează între 2000 î.Hr. și 500 î.e.n. dar ar putea fi chiar mai vechi.
„Având în vedere locația, orientarea și existența plăcii mari, gândul inițial este că acesta este un mormânt din epoca bronzului”, spune arheologul Mícheál Ó Coileáin pentru RTÉ.
„Dar proiectarea acestui mormânt nu seamănă cu niciunul dintre celelalte locuri de înmormântare din epoca bronzului pe care le avem aici.”
Experții spun că mormântul se află în starea inițială și conține rămășițe umane, făcându-l o descoperire arheologică unică, potrivit Catherine Devane din Irish Central.
National Monuments Service a optat pentru a păstra secretul locației exacte a sitului pentru a se asigura că rămâne netulburat, notează revista Smithsonian.
Mormântul este format dintr-un spațiu mare cu o cameră alăturată mai mică, scrie Ronan McGreevy pentru Irish Times. Cercetătorii au găsit, de asemenea, o piatră ciudată, alungită și ceea ce pare a fi fragmente de os uman în pasajul subteran.
„Este foarte bine construit și s-au depus multe eforturi pentru a pune piatra mare cu capac„, spune Ó Coileáin pentru Times.
„Nu este o piatră care tocmai a fost găsită în pământ. Se pare că are o anumită semnificație. ”
Mormântul, aflat pe un teren privat, se află într-o stare vulnerabilă și există îngrijorarea că persoanele care vizitează situl ar putea provoca daune suplimentare structurii.
Muzeul Național al Irlandei a declarat că dorește să mulțumească proprietarului terenului și tuturor celor implicați în raportarea promptă a descoperirii.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu