Uimitor: în trecut, Venus a deținut un ocean și o temperatură a suprafeței care a făcut-o să fie o planetă „locuibilă”!

Într-o epocă demult apusă, planeta Venus era un loc total diferit, prin comparație cu caracteristicile sale din prezent, după cum susține Michael Way, cercetător din cadrul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale din New York. Astăzi, atmosfera venusiană compusă din dioxid de carbon (96%) face ca suprafața planetei să se încălzească extrem de mult, sub razele Soarelui, până la 460 de grade Celsius.
Uneori, pe suprafața lui Venus, care prezintă urme de activitate vulcanică, cad ploi de acid sulfuric (substanță extrem de corozivă). Nu pare o planetă prea prietenoasă pentru oameni! Dar, în istoria sa timpurie, Venus a avut, se pare, un ocean format din ape de mică adâncime și o suprafață cu temperaturi cu mult mai scăzute decât astăzi. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Geophysical Research Letters și au fost obținute cu ajutorul unui soft utilizat pentru a efectua predicții legate de modificările prin care va trece clima de pe Terra.
Planeta Venus s-a format într-un mod similar cu Terra, din aceleași componente, dar a urmat o cale evolutivă distinctă, de acest lucru nefiind străină apropierea sa față de Soare (receptând mai multă lumină și căldură). Cu timpul, sub razele fierbinți ale Soarelui, oceanul planetar al lui Venus s-a evaporat. Mai târziu, sub acțiunea puternicelor radiații ultraviolete, moleculele de apă (aflată sub formă de vapori) s-au destrămat, iar hidrogenul rezultat s-a pierdut în spațiul extravenusian.
Întrucât Venus a rămas fără ocean, dioxidul de carbon a devenit predominant în atmosfera planetei. Ca urmare a efectului de seră, temperatura suprafeței sale a crescut până la nivelurile actuale. Există unele asemănări între Venus și Terra, mai ales în privința dimensiunilor. Ambele sunt planete telurice (cu suprafață solidă), la fel ca și Mercur sau Marte. Venus are circa 80% din greutatea Terrei și 95% din diametrul acesteia. Poate că Venus a adăpostit și forme de viață, odinioară, în oceanul său planetar.
Autor: Tomi Tohaneanu
Surse: www.dailygalaxy.com, nasa.gov
Imagini: www.dailygalaxy.com, www.forbes.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Deci e mai balșoaică decât Marte! Păi gata, nu mă mai trak din marțieni, venusienii e strămoșii și străbabele mele! Nu exclud nici posibilitatea… Saturn, în cazul în care nu e locuită, cât are-n talie și dacă mi se dă retrocedări forestiere moștenitorului legal, indiferent cine oi fi ăla?
Acu pe bune, doar un pas e până la studierea piramidelor de pe Pluto și toți o să vrea să se trage din praf de stele de prin planete de toate stelele și nici măcar ungurii n-or să mai poftească a se sustrage din traci; vorba lui Decebal: sictir, tranzit gloria muncii!