Cunoaste lumea

Noutăți

Așa am putea supraviețui pe Marte… Avem nevoie de ADN de la o altă viețuitoare de pe Terra! (Video)

  •  
  •  
  •  

Misiunile umane de pe Marte, chiar daca se vorbeste din ce in ce mai des despre ele, inca sunt de domeniul SF. Insa un om de stiinta crede ca a gasit o pista care ne-ar putea permite sa ajungem pe Marte si inapoi, in viata. Asta ar implica insa combinarea ADN-ului nostru cu cel al altei vietuitoare de pe Terra, despre care s-a aratat ca trece testul radiatiilor din spatiu si nu numai.

E vorba despre tardigrade – despre care studiile au aratat ca suporta, printre altele, lipsa de gravitatie, care in cazul altor forme de viata duce la umflarea corpurilor precum un balon, capilarele cedand si sangele fierband in vene. Acestea trec si testul radiatiilor, care ar face ca o vietuitoare sa-si piarda cunostinta in 15 secunde.

Trimis in spatiu, un astfel de grup de animale, nu mai mari de un mm lungime, nu doar ca a supravietuit (in mare parte), insa femelele au depus si oua. Mai mult, puii au fost perfect sanatosi.

Tardigradele reusesc sa traiasca in cele mai extreme locuri de pe Terra. Au fost descoperite la o altitudine de 5.546 de metri, in Himalaya, in apele termale din Japonia, dar si pe fundul oceanului, in Antarctica.

Aceste mici vietati pot fi fierte la 150 de grade sau pot fi inghetate, si vor scapa cu viata.

Probabil cel mai bine adaptate vietati de pe Pamant, tardigradele pur si simplu iau in ras „adaptarile” alor vietuitoare de pe Terra. Au opt picioare, guri feroce, asemeni ursilor, dar in miniatura, cu dinti ce te baga in groaza, daca-i vezi la microscop.

Daca nu ar fi unele dintre cele mai mici animale din natura, ar fi chiar de speriat. Marimea maxima la care ajung este de doar 1,5 mm, asa ca nu pot fi vazute bine decat la microscop.

Exista 900 de specii cunoscute de tardigrade. Cele mai multe isi folosesc coltii pentru a intepa lichenii si algele si a le bea seva. Exista insa si unele carnivore, speciile mai impunatoare atacandu-si chiar rudele.

Daca ADN-ul nostru ar fi modificat, adaugandu-se gene specifice acestei specii, am putea supravietui fara probleme unor misiuni pe Marte, crede Chris Mason, genetician si profesor de biofizica si fiziologie la Universitatea Weil Cornell din New York, in urma studiilor realizate pe astronautul Scott Kelly, care a stat un an la bordul Statiei Spatiale Internationale timp de un an, si asupra fratelui sau, geaman, Mark Kelly, ramas pe Pamant.

Citește mai mult: Ziare.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Așa am putea supraviețui pe Marte… Avem nevoie de ADN de la o altă viețuitoare de pe Terra! (Video)

  1. Șansele de reușită a unui transfer de gene de la o specie atât de diferita la un individ din specia umana sunt extrem de mici. Îmi aduc aminte că s-a mai incercat sa se introducă gene de la un om cu imunitate la anumite boli la altul și rezultatul a fost că ADN-ul primitorului a respins genele și a avut urmări grave.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii