Cunoaste lumea

Noutăți

Turnurile înclinate, minuni printre edificiile lumii…

  •  
  •  
  •  

Alături de celebrul și mult mediatizatul Turn din Pisa există alte câteva astfel de edificii care stau „în picioare” într-un mod care uimește.

Edificat în 1194, minaretul din Jam, Afganistan, este cu peste trei grade mai înclinat decât renumitul turn din Pisa și cu nouă metri mai înalt. A fost ridicat de gurizi, un trib care conducea un imperiu străvechi și care a dispărut în istorie.

Dar construcția a rămas să străbată timpurile.

Una dintre cele mai înclinate clădiri ale lumii este un turn din Suurhusen, Germania, care se apleacă cu 5,19 grade – prin comparație, cel din Pisa este înclinat cu 3,99 de grade. Sute de ani, turnul s-a menținut drept, dar, începând din secolul al XVIII-lea, a început să se încline.

În anii 1970, autoritățile locale au dorit să demoleze turnul, dar locuitorii din zonă n-au fost de acord, așa că au purces la treabă, întărind construcția ori de câte ori a fost nevoie de-a lungul anilor.

Tot în Germania mai poate fi văzut un turn înclinat, de 54 de metri înălțime, care stă aplecat la 4,8 grade și dă senzația că s-ar putea prăbuși în orice moment.

Prezentă în documente de arhivă încă din 1640, structura, fostă clopotniță, își „datorează” poziția înclinată terenului pe care a fost edificată, potrivit CNN.

Din secolul al XIV-lea vine turnul înclinat din Torun, Polonia. Imaginat ca parte a zidurilor de apărare ale orașului, edificiul a avut inițial trei ziduri.

În Evul Mediu, structura a început să se încline, iar legendele din jurul ei nu au întârziat. Unii afirmă că turnul a început să se aplece pentru că Dumnezeu ar fi vrut să-l pedepsească pe celebrul savant Copernic, care I-ar fi negat existența.

Asinelli și Garisenda sunt două turnuri înclinate care poartă numele unor familii din Bologna, Italia, care au finanțat ridicarea lor.

Astăzi, cele două edificii cunoscute sub numele de „Due Torri” („două turnuri”) au grade de înclinare mai mari decât ale turnului din Pisa, cu Garisenda deținând recordul de cel mai înclinat turn din Italia, notează arch20.com.

În anul 1079, generalul chinez Zhou Wenda ridica un turn în Huzhu, pentru a ascunde aici cinci statui ale lui Buddha pe care le primise de la Împăratul Song Gaozong.

Imediat după ce construcția a fost gata, a început să se încline. Așa se face că astăzi pagoda din Huzhu este înclinată la un unghi incredibil, de 7,1 grade.

Fiind un edificiu de record mondial, este bine păstrat. Pagoda poartă supranumele  de „turnul care nu va cădea nici peste 1.000 de ani”.

Roxana Istudor

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii