Studiu științific despre cartofii prăjiți și efectele consumului acestora asupra sănătății. Ce s-a descoperit după 8 ani de cercetare?

Un recent studiu ne oferă motive dintre cele mai serioase pentru a reduce drastic consumul de cartofi prăjiți. S-a constatat că, prin consumul a două până la trei porții de cartofi prăjiți în fiecare săptămână, riscul de deces prematur sporește într-un mod alarmant. Luigi Fontana de la Facultatea de Medicină a Universității din Brescia și colegii sai au ajuns la o astfel de concluzie după ce au analizat datele culese de la peste 4.400 de adulți din Statele Unite.
În S.U.A., cartofii preparați prin prăjire sunt, din păcate, o componentă importantă a meniului obișnuit. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), cartofii intens procesați (prăjiți sau sub formă de chipsuri) au reprezentat 64% din consumul total de cartofi în SUA după anul 2000, comparativ cu doar 35% in anii ’60.
Cartofii preparați prin fierbere sau coacere pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Nu același lucru se poate spune și despre cartofii prăjiți! Un studiu prezentat, anul trecut, de către Medical News Today, a arătat că prin consumul a patru sau mai multe porții de cartofi prăjiți, în fiecare săptămână, poate crește îngrijorător riscul de hipertensiune arterială.
Pentru această ultimă cercetare, Fontana și colegii săi s-au angajat să investigheze efectele consumului de cartofi prăjiți asupra mortalității. Constatările lor – de-a dreptul alarmante pentru cei ce consumă zilnic alimente prăjite (și alte tipuri de junk-food), au fost publicate recent în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
În recentul studiu, au fost utilizate datele provenite de la 4.440 de adulți, având vârste cuprinse între 45 și 79 de ani, la debutul studiului. În medie, aceștia au fost monitorizați pentru o perioadă de 8 ani, interval în care 243 dintre ei au încetat din viață. Cantitatea totală de cartofi consumată de către o persoană n-a fost asociată cu o creștere a riscului de sfârșit prematur al vieții, au constatat cercetătorii. Cu toate acestea, atunci când au efectuat o analiză de subgrup, cercetătorii au descoperit câteva rezultate interesante.
Prin comparație cu adulții care nu obișnuiau să consume cartofi procesați prin prăjire, la persoanele care au mâncat două până la trei porții de cartofi prăjiți, în fiecare săptămână, s-a constatat că riscul de deces prematur era dublu. Iar consumul săptămânal a peste trei porții de cartofi prăjiți a sporit și mai mult acest risc. Cu toate acestea, cercetătorii n-au găsit nicio legatură între aportul de cartofi preparați prin alte metode (cum ar fi fierberea) și riscul de sfârșit prematur al vieții.
Cartofii prăjiți au un conținut extrem de mare de lipide, cu precădere grăsimi nesănătoase. Consumul lor frecvent este asociat cu creșterea riscului de diabet de tip II, cancer (mamar, de colon etc.), cu obezitatea și bolile cardiovasculare. În cursul prăjirii iau naștere substanțe nocive, precum primejdioasa acrilamidă sau acizii grași de tip „trans” (care, consumați în mari cantități, sporesc nivelul colesterolului dăunător, de tip LDL și diminuează capacitatea de ripostă a sistemului imunitar).
Sursa: www.medicalnewstoday.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu