Cunoaste lumea

Noutăți

PRIMA FEMEIE COSMONAUT a lucrat mai înainte ca… muncitoare, în industria textilă. Care este povestea sa?

  •  
  •  
  •  

Prima femeie care a efectuat un zbor spațial este rusoaica Valentina Tereshkova, născută în anul 1937. Cea dintâi femeie ajunsă în Cosmos a fost recrutată dintre 400 de candidate, fiind aleasă, în cele din urmă, pentru a pilota nava spațială Vostok 6, care a părăsit Terra la 16 iunie 1963. Înainte de a fi recrutată ca astronaut (sau cosmonaut, după terminologia preferată de către ruși), Tereshkova a fost o simplă muncitoare în domeniul textil, dar și o pasionată parașutistă amatoare, fapt care a contat mult, la selectarea sa. Mai recent, adică în urmă cu patru ani, curajoasa rusoaică a declarat că ar fi dispusă să participe la o expediție către Marte, dacă s-ar ivi ocazia, chiar și în condițiile în care n-ar mai avea posibilitatea unui drum de întoarcere pe Pământ.

Provenită dintr-o familie modestă – tatăl său fiind tractorist – tânăra a părăsit școala în 1953, continuând să studieze, însă, prin corespondență. În 1959 Tereshkova s-a angajat ca muncitoare textilistă și a efectuat primul său salt cu parașuta.

După zborul lui Gagarin din 1961, conducerea sovietică a venit cu ideea de a fi trimisă și o femeie în Cosmos. În 1962, Tereshkova a fost invitată să se alăture primului grup de femei cosmonaut, fiind selectate 5 finaliste dintre cele 400 de tinere candidate. A contat, pesemne, și faptul că tatăl său a luptat ca tanchist în ultimul război mondial, găsindu-și sfârșitul în confruntările cu finlandezii.

c

 

b

Tereshkova a fost și prima persoană civilă care a ajuns în spațiu, toți astronauții dinaintea sa fiind militari (cum avea să devină și ea, până la urmă). De asemenea, ea a rămas, până astăzi, prima femeie cosmonaut care a ajuns în spațiu, singură, fără niciun alt partener de zbor. Antrenamentul prealabil prin care a trecut Tereshkova a inclus numeroase cursuri și testări. A pilotat avioane MiG 15, a studiat inginerie aerospațială, și-a însușit cunoștințe despre viața în condiții de gravitație redusă.

După o numărătoare inversă care parcă nu se mai termina, Valentina Tereshkova, tânăra de 26 de ani care mai înainte cu un deceniu nici nu-și putea imagina că va ajunge acolo unde nu mai fusese niciuna dintre urmașele Evei, a părăsit Terra, la bordul navei spațiale Vostok 6, în data de 16 iunie 1963.

e

Pe parcursul călătoriei în cursul căreia avea să parcugă nu mai puțin de 48 de orbite terestre în mai puțin de 3 zile, Tereshkova a experimentat stări intense de disconfort psihic și fizic. Dar n-a putut relata aceste aspecte decât târziu, după prăbușirea URSS-ului, mai înainte fiindu-i interzis să prezinte opiniei publice detaliile mai puțin plăcute ale călătoriei sale în spațiu. Orice stare de slăbiciune, ezitare sau eșec era incompatibilă cu… propaganda sovietică!

d

Potrivit Wikipedia, în iunie 1963, Valentina Tereshkova a petrecut, în spațiu, mai multă vreme decât toți astronauții americani de până atunci, la un loc. Misiunea Vostok 6 s-a desfășurat la doar două zile după lansarea navei spațiale Vostok 5, în care cosmonautul Valery Bykovsky s-a aflat pe o orbită similară vreme de cinci zile. De altfel, cele două nave spațiale s-au apropiat, una de cealaltă, până la o distanță de 5 kilometri. Spre deosebire de Tereshkova, Bykovsky a petrecut 5 zile pe orbită, ajungând înapoi, pe Pământ, la câteva ore după colega sa.

f

După zborul Valentinei Tereshkova au mai trebuit să treacă 19 ani până ce o a doua femeie, Svetlana Savitskaya, să ajungă în spațiu. În noiembrie 1963, Tereshkova s-a măritat cu astronautul Andriyan Nikolayev. Din această căsătorie a rezultat un singur copil, Elena Nikolaeva-Tereshkova, care, ulterior avea să devină medic. Elena Nikolaeva-Tereshkova a rămas în istorie drept primul copil din lume născut din doi astronauți, care călătoriseră în spațiu mai înainte de conceperea sa. N-ar fi exclus, cunoscând spiritul epocii, ca părinții săi să se fi căsătorit „la ordin”, din considerente politice (propagandistice) sau chiar științifice.

Aceasta a fost povestea, pe scurt, a primei femei care a ajuns în spațiu!

i

g

h

Surse: wikipedia.org, www.evz.ro

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on PRIMA FEMEIE COSMONAUT a lucrat mai înainte ca… muncitoare, în industria textilă. Care este povestea sa?

  1. Augustin Dragoste // 17 iunie 2017 at 22:54 // Răspunde

    Frumos material despre prima femeie cosmonaut, Tereșcova. Am reținut faptul că ea a stat două zile și ceva, în cosmos, mai mult decît toți cosmonauții americani, dinaintea ei. Felicitări! Pe de altă parte, ce ar fi, dacă numele primei femei plasată pe orbită circumterestră, s-ar scrie nu Valentina Tereshkova, ci Valentina Tereșcova. Știu că e la modă să fie scrise numele după scrierea englezească, dar noi sîntem, totuși, români și scriem românește. De ce să-i punem în dificultate pe românii care nu știu limba engleză în a citi unele nume și cuvinte. Așa cum s-a ajuns la cuvîntul tramvai, din tramway, propun să se scrie numele și cuvintele străine, în românește, după regulile limbii române de citire, nu prin preluare din engleză. Deși sînt traducător din limba engleză (și din franceză) am început să fac alergie la englezisme folosite cu rost, și fără rost.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii