Cunoaste lumea

Noutăți

Statuile care urinează din Bruxelles, printre cele mai cunoscute monumente din capitala UE. Să fie bruxelezii urinofili?

  •  
  •  
  •  

Unul dintre simbolurile cele mai cunoscute din Bruxelles nu îl reprezintă podurile maiestuoase sau vreo catedrală, ci o statuie mică a unui băiețel fericit care… urinează în public. Dacă ați fost vreodată în capitala belgiană, atunci cu siguranța ați trecut și pe la această celebră statuie din bronz, cea mai renumită atracție a orașului. Statuia este de doar doi metri înălțime și a fost plasată acolo în anul1619 de către sculptorul Hieronimus Duquesnoy. Unii spun că aceasta reprezintă un băiețel care a reușit să salveze orașul de la un incendiu devastator. O altă poveste se învârte în jurul unui comerciant bogat care și-a pierdut fiul și, în cele din urmă, la găsit urinând într-o grădină micuță din oraș.

Însă mulți dintre turiștii care o vizitează nu știu că băiatul nu este singur. El are o soră și un câine, care la rândul lor urinează în public, în diferite locuri din capitala Belgiei.

O statuie înaltă de jumătate de metru, din calcar albastru-cenușiu, a unei fetițe cu părul scurt și prins în codițe, ghemuită peste o fântână, a fost amplasată în oraș în 1987. Sculptura se află împrejmuită de niște bare de fier pentru a nu fi vandalizată. A treia statuie, cea a câinelui, a fost ridicată în 1998. Este tot din bronz, și se află la colțul străzilor Rue des Chartreaux și Rue de Vieux-Marche.

manneken-pis-family-1[2] manneken-pis-family-2[6] manneken-pis-family-5[5] manneken-pis-family-3[6]

sursa: amusingplanet.com/

sursa: pri.org/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii