Cunoaste lumea

Noutăți

Lacul Natron din Tanzania – Locul care se spune că poate transforma viețuitoarele în pietre. Ce proprietăți are apa de aici?

  •  
  •  
  •  

Lacul Natron din Tanzania este unul dintre cele mai neobișnuite locuri nu doar din Africa, ci de pe întreaga planetă. Apa alcalină din Lacul Natron are un pH de până la 10,5 și este atât de caustică încât poate arde pielea și ochii animalelor care nu sunt adaptate. Alcalinitatea apei provine din carbonatul de sodiu și din alte minerale care se revarsă în lac din dealurile din jur. Aceste depozite de carbonat de sodiu au fost folosite în trecut de către egipteni la ritualurile de mumificare.

În ciuda legendelor urbane, animalele care ajung în acest lac nu se transformă instantaneu în piatră și nici nu mor imediat după ce intră în contact cu aceasta. De fapt, apele alcaline ale lacului Natron susțin un ecosistem prosper de mlaștini de sare, zone umede de apă dulce, fiind casă pentru numeroase păsări Flamingo și chiar specii de pești care pot supraviețui în salinitatea apei de la marginea lacului. Alcalinitatea lacului Natron – și populația sa de păsări flamingo – sunt amenințate, de fapt, de o hidrocentrală propusă pe râul Ewaso Ngiro, râul principal care alimentează lacul.

Lacul a fost descoperit de europeni în 1954 și nu este singurul de acest tip din Africa de Est. Celălalt lac se numește Bahi. În ambele lacuri temperaturile apei pot ajunge până la 41 de grade Celsius, au o culoare roșiatică ca rezultat al fotosintezei cianobacteriilor din apă, iar crusta de sare alcalină de pe suprafața lacului este, de asemenea, de multe ori de culoare roșie sau roz, produsă de microorganismele care trăiesc acolo.

lac1 lac2 lac4 lac5 lac6 sk-2017_04_article_main_mobile;jpeg_quality=20

sursa: seeker.com/

sursa: .livescience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii