Povestea celor doi români care, după ce au muncit în Spania, „la căpșune”, s-au întors în țară, pentru a se întâlni cu succesul
Soții Traian și Elena Frimu au muncit în Spania, la plantațiile de căpșuni, vreme de 14 ani iar în urmă cu 3 ani și-au întemeiat propria plantație aici, în țară, potrivit informațiilor furnizate de către Digi24.ro. Povestea celor doi concetățeni de-ai noștri reprezintă un bun exemplu și o dovadă excelentă că și în România s-ar putea aplica modelul care a făcut din Spania un mare producător și exportator de fructe (în condițiile în care Spania nu are un sol la fel de productiv precum România).
Familia Frimu a ajuns în Huelva în urmă cu 17 ani și, în vreme ce bărbatul a lucrat pe un utilaj agricol, soția sa a condus o echipă de recoltare a căpșunelor, pe imensele plantații spaniole. După 14 ani de muncă printre străini, cei doi soți s-au întors în țară, hotărâți să își întemeieze propria plantație, folosindu-se de cunoștințele căpătate acolo unde au lucrat. Au pornit de la premiza că nu este imposibil de realizat în România ceea ce se face de ani de zile în alte țări ale Europei. La fel ca și în Spania, cei doi muncesc zi-lumină, dar au satisfacția de a lucra pe cont propriu, de a lua singuri toate deciziile și mai ales de a se bucura de toate câștigurile muncii lor.
În cazul soților Frimu, experiența și-a spus cuvântul deoarece, pornind de la o investiție inițială de doar 3.500 de euro au ajuns acum la o producție anuală de 4000 de kg de căpșuni, recoltată de pe o suprafață de doar 3000 de metri pătrați. Și este o plantație în care se urmărește mai degrabă obținerea unor fructe de calitate, nu neapărat mari cantități! În afară de plantația de căpșuni, soții Frimu au înființat, cu doi ani în urmă, și o plantație de afini, având o suprafață totală de 10.000 de metri. Producția de pe mica dar productiva lor plantație de căpșuni este vândută integral, în piețe și supermarketuri!
Cei doi agricultori au beneficiat, în activitatea lor, și de ajutorul copiilor, care, lucrând în Marea Britanie, s-au familiarizat, de asemenea, cu tehnologiile moderne de cultivare. Pe excelent îngrijita plantație a soților Frimu, situată în localitatea Ostrovu Corbului (județul Mehedinți) se cultivă trei soiuri de căpșun autohtone și un soi olandez.
Înainte de a realiza investiția, s-au documentat serios și au verificat dacă solul corespunde, ca nivel de aciditate și compoziție, cu nevoile plantelor. Cât privește tratamentele practicate pentru combaterea dăunătorilor, nu se aplică decât o stropire de primăvară cu așa numita zeamă bordeleză (un fungicid folosit de multă vreme în gospodăriile românești, ce nu are efecte negative asupra organismului uman, dacă se respectă timpul de așteptare indicat, înainte de consumul fructelor). Sistemul de irigații l-au montat singuri, fiind inspirat după cele folosite în Spania.
Sursa: www.digi24.ro
Imagini: www.digi24.ro
Text: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu