Cunoaste lumea

Noutăți

DACII DIN SPANIA: “Don Boruista” și “Don Zalmoxen” (Descoperirile jurnaliștilor de la Formula As)

  •  
  •  
  •  

În toamna asta s-au împlinit 15 ani de când “Formula AS” își trimite repor­terii în lumea largă, în căutarea de urme vechi, românești. Urme de daci și de geți, prezenți încă de la începutul istoriei, pe întreg teritoriul Europei, și a căror amintire s-a stins. Sau a fost stinsă, cu două de­gete, ca flăcăruia unui opaiț.

Și pentru că 15 ani reprezintă cu adevărat o ani­versare, ne-am dorit să o cele­brăm în­tr-un fel special. Cu dovezi și mai multe, și mai convingă­toa­re, că dacii sunt prin­tre primii lo­cui­tori ai bătrânei noas­tre Europe, către care au migrat, por­nind din Carpați.

Și, așa cum s-a întâmplat totdeauna, Dumnezeu ne-a ajutat. Un ajutor ascuns, de data asta, într-o carte a unui ilustru istoric și eseist ro­mân, Alexandru Busuioceanu, atașat cultural al României în Spania, țara în care a trăit în exil, după invazia comunismului. Pa­sionat la modul incendiar de istoria veche a României, a scormonit cu o acribie enormă în arhivele spaniole, pentru a afla dacă o legendă me­dievală, cu un conținut absolut nebunesc, este sau nu este adevărată: faptul că spaniolii se trag din daci!

Răspunsul a fost de-a dreptul uluitor: începând din secolul V și până în secolul XIV, Spania a fost cuprinsă de o ade­vărată obsesie a originii dacice, re­ven­dicată de mari învățați și regi. Începutu­rile se aflau în Carpați, de unde geții (spa­niolii nu îi con­fundă cu goții), pornesc într-o lungă incur­siune spre Peninsula Iberică, ducându-și cu ei nu doar steagurile cu cap de lup, ci și mi­turile eroilor formatori, reluate cu frenezie de spanioli.

Așa se face că Deceneu devine “don Dicineo”, modelul de viață al marelui rege Alfonso el Sa­bio, alături de “don Boruista” și “don Zal­moxen”, “cel mai înțe­lept dintre înțelepți”…

Cum să reziști unei asemenea provocări? Cum să nu te urci din nou în mașină, cum să nu parcurgi 3000 de kilometri (doar dus), pen­tru a căuta adevărul acestor fabuloase po­vești? Ce-am găsit veți afla din relatările straș­nicilor reporteri de la revista “Formula AS”, ale căror nume le scriu cu mândrie, cu dra­goste și respect: MATEI FLORIAN, CIPRIAN RUS, CĂTĂLIN MANOLE, CLAU­DIU TÂRZIU și FLORENTIN POPA.

Semnează ultimul membru al trupei, om de teren fanatic, director fericit al revistei “For­mula AS”, Sânziana Pop.

Citește aici articolele despre DACII DIN SPANIA: Formula As


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii