Cunoaste lumea

Noutăți

Palatul Shaki Khans, bijuteria arhitecturală din nordul Azerbaidjanului. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Arhitectura din Azerbaidjan combină, de obicei, elemente orientale și occidentale. În secolul al XIX-lea  și începutul secolului al XX-lea, a fost realizată puțină arhitectură monumentală, dar au fost construite remarcabile reședințe în Baku și în alte părți. Printre cele mai recente monumente arhitecturale, metroul din Baku este de remarcat pentru decorul generos.

Orașul Shaki, din nordul Azerbaidjanului este situat la mai mult de 300 km de Baku, lucru ce îl face mai puțin accesibil pentru majoritatea turiștilor care vizitează această țară. Însă, dacă veți avea ocazia să ajungeți vreodată în această parte a lumii nu o să regretați, pentru că aici se află cel mai valoros monument al hanatului Shaki, care a fost la domnia țării pentru mai mult de 75 de ani, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Shaki era capitala hanatului Shaki, iar Palatul Shaki Khans, reședinta de vară a lui Shaki Khans. Palatul, cunoscut pentru interiorul și exteriorul său magnific, decorat cu fresce și lucrări de vitralii rafinate, a fost construit în anul 1762 de către Muhammed Hasan Khan, în timpul primului său mandat de conducător.

Palatul este construit din cărămidă, are două nivele și un acoperiș din lemn încastrat, cu streașini lungi. Exteriorul este decorat cu dale de culoare albastru închis, turcoaz și ocru, în modele geometrice, iar picturile murale sunt colorate cu tempera. Pereții interiori ai reședinței sunt acoperiți cu fresce care prezintă scene de vânătoare și război, precum și modele geometrice complexe. Porțiuni mari ale fațadei, inclusiv între elementele sudice ale sălilor centrale de pe ambele etaje, sunt acoperite de un mozaic de sticlă colorată.

Reședința de vară este singura structură rămasă în picioare din complexul care odinioară era denumit Cetatea Sheki Khans, care a inclus și o reședință de iarnă, reședințe pentru familia lui Khan și evident, reședințe pentru servitori. Orașul Shaki se mai remarcă și prin dialectul propriu dezvoltat aici, care este preponderent vorbit în oraș și în regiunea Shaki Rayon.

 

sursa: https://www.amusingplanet.com/2018/08/palace-of-shaki-khans.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii