Cunoaste lumea

Noutăți

Gripa spaniolă și Marea Unire! Românii s-au adunat la Alba Iulia în timpul celei mai tragice Pandemii din istorie. Nu au stat acasă!

  •  
  •  
  •  

Reamintim că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la încetarea pandemiei de gripă spaniolă, considerată cea mai tragică din istorie.

Conform informațiilor oficiale, această pandemie (declanșată în 1918) a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni în întreaga lume (o treime din populația planetei) și se estimează că a provocat moartea a 50-100 de milioane de oameni.

Printr-o stranie coincidență, tocmai anul acesta (care marchează și centenarul Tratatului de la Trianon) a izbucnit o altă pandemie, ale cărei consecințe finale nu le cunoaștem: pandemia de COVID 19.

Primele focare ale Gripei Spaniole au apărut în Europa, Statele Unite și în anumite părți din Asia, dar virusul s-a răspândit rapid pe toată planeta. În România a produs 100.000 de victime.

Merită menționat un detaliu cu semnificații istorice: Marea Adunare de la Alba Iulia, când s-a semnat actul Marii Uniri, s-a desfășurat sub spectrul acestui flagel îngrozitor.

Putem aprecia cât de mare a fost determinarea românilor de a împlini acest vis milenar, dacă au putut sfida instinctul de conservare și pericolul morții, numai pentru a fi prezenți la acest eveniment.

E adevărat, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căței de usturoi, în speranța prevenirii gripei, dar au fost acolo, prezenți.

De altfel, majoritatea celor care au absentat de la Adunarea Naţională au dat vina pe molima aceasta teribilă, căreia i-au căzut victime sociologul și filosoful Max Weber, pictorul Gustav Klimt, scriitorul Guillaume Apollinaire, fiica afaceristului american William Randolph Hearst, prințul Eric al Danemarcei.

Pe Câmpul lui Horea, unde a stat mulțimea, au funcționat, pe parcursul Adunării, patru puncte sanitare, organizate de medicii orașului.

Boala aceasta, care nu face discriminări de clasă socială, s-a manifestat puternic și în spațiul românesc: 100.000 de victime, printre care și generalul Eremia Grigorescu (a fost răpus de gripă spaniolă, la 19 iulie 1919).

Regina Maria a fost și ea printre românii care au contractat boala, dar a supraviețuit. „Am fost bolnavă, foarte bolnavă – a povestit ea, ulterior.

Pe neașteptate, aproape fără să-mi dau seama, parcă m-a izbit ceva în spate și m-a pus jos, tocmai când lumea voia să petreacă cu mine. M-am îmbolnăvit oribil, dureros, așa cum n-am mai fost niciodată.

Au fost zile chinuitoare de febră și stare proastă, de slăbiciune, de înspăimântător delir și insomnie, de am crezut că o să-mi ies din minți. Deci așa arată faimoasa gripă spaniolă! […] Văzându-i pe alții murind în jurul meu, toată lumea tremura pentru mine”.

Marea Adunare de pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 n-a fost doar o binemeritată festivitate a împlinirii unui vis milenar.

A fost ea însăși o luptă, o confruntare, o înfruntare a unui dușman teribil și nevăzut, care făcuse deja mii de victime: gripa spaniolă. La 1 Decembrie 1918, românii „n-au stat acasă”. S-au dus la Alba Iulia, să-și recâștige țara.

Miron Manega

Text preluat din ziarul Certitudinea


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Gripa spaniolă și Marea Unire! Românii s-au adunat la Alba Iulia în timpul celei mai tragice Pandemii din istorie. Nu au stat acasă!

  1. FOARTE INTERESANT ARTICOLUL. MULTUMESC!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii