Cunoaste lumea

Noutăți

Originile tapiseriei de tip Gobelin

  •  
  •  
  •  

Numele Gobelins a devenit celebru datorită unei familii franceze de vopsitori și croitorese (probabil din Reims) care s-au stabilit în jurul anului 1450 în Faubourg Saint Marcel, pe malul râului Bievre, la sud-est de Paris.

Jehan Gobelin (c.1410-76), a descoperit o culoare stacojie și a făcut avere în industria prelucrătoare înainte de a renunța la sfârșitul secolului al XVI-lea.

În 1601 lucrările au fost închiriate lui Henric al IV-lea al Franței, regele dorea să înființeze o industrie franceză de tapiserie capabilă să concureze cu industriile textile înfloritoare din Anvers și Bruxelles și, de asemenea, a preluat fabrica Gobelins în scopul realizării de tapiserii.

De asemenea, a invitat profesori de flamenco să se stabilească în Franța și să ajute la dezvoltarea noii școli franceze.

În 1662, terenurile fabricii din Faubourg Saint Marcel, împreună cu terenul adiacent, au fost cumpărate de Colbert în numele lui Ludovic al XIV-lea și dedicate fabricilor generale.

Ca titlu oficial de „Manufacture Royale des Furniture de la Couronne”, acesta a oferit regelui nu numai tapiserie, ci și toate tipurile de produse (cu excepția rogojinelor care erau țesute în fabrica Savonnerie) necesare pentru mobilierul a două palate.

În 1694, lucrările au fost închise din cauza dificultăților financiare ale lui Ludovic. Tehnicienii calificați au fost plătiți în funcție de tipul și complexitatea muncii lor.

În anii 1770, fabrica și-a adaptat producția la neoclasicism sub conducerea pictorului Pierre-François Cozette.

Fabrica a fost construită temporar în 1793 și a fost reorganizată în 1794 după Revoluția Franceză. Multe reședințe și proprietăți publice au fost jefuite, iar tapiseria lor a fost distrusă.

Guvernul napoleonian în 1830 a instruit Manufactura Gobelin să se concentreze pe teme din istoria Franței, în special pe Revoluție, și să sporească producția pentru a mobila palatele imperiale.

Evoluțiile din timpul erei artei moderne (1850–1960) includ dezastrul din 1871, când unele dintre birouri au fost incendiate de comunari – susținători ai comunei pariziene de scurtă durată, formată în urma Războiul franco-prusac.

În 1912, o nouă clădire înlocuitoare a fost proiectată și construită de arhitectul francez Jean-Camille Formige (1845-1926) pe Avenue des Gobelins.

De asemenea, în primele decenii ale secolului al XX-lea, moda populară a artei abstracte și suprarealismului s-a reflectat în noile modele pentru tapiserie Gobelin și covoare Savonnerie.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii