Cunoaste lumea

Noutăți

Metropola cu 15 milioane de locuitori care se scufundă cu 25 de cm pe an. Ce se petrece?

  •  
  •  
  •  

Unul dintre cele mai mari metropole din Asia de Vest se scufundă anual, într-un ritm alarmant, iar procesul pare să fie unul ireversibil. Teheran, capitala Iranului, are o populație de 15 milioane de oameni, și conform măsurătorilor efectuate de cei de la GFX German Research Centre for Goesciences din Potsdam cu ajutorul imaginilor captate de satelit între 2003 și 2017, întregul oraș se scufundă cu mai mult de 25 de centimetri pe an.

Tehnica folosită pentru a descoperi schimbările din Teheran se numește Interferometric Synthetic Aperture Radar (InSAR), care poate detecta schimbările subtile din structura solului. Astfel, oamenii de știință au observat că există trei zone unde pământul se scufundă cu mai mult de 25 de centimetri pe an. În zonele din apropierea Aeroportului Internațional Teheran, nivelul de scufundare este mai mic, dar important totuși, de cinci centimetri pe an. De unde această instabilitate însă? În principal, influxul accelerat de oameni și utilizarea excesivă de resurse naturale

.„În deceniile recente, creșterea rapidă a populației combinată cu dezvoltarea urbană și industrială au crescut nevoia de provizii de apă în Câmpia Teheranului. Ca un rezultat al epuizării extensive a pânzei freatice, câmpia a avut parte de surparea rapidă a terenului. Acestea sunt printre cele mai înalte rate de surpare din lume în prezent”, a declarat inginerul Roberto Tomás de la University of Alicante din Spania.

Cercetătorii din spatele studiului au mai concluzionat faptul că economia și populația în plină expansiune a Teheranului din anii a dus la crearea a peste 32.000 de sonde în 2012 pentru a exploata rezervele de apă. Prin comparație, în 1968 au fost mai puțin de 4.000 de sonde. În plus, construirea a numeroase baraje în regiune, cu scopul de a ajuta agricultura, a dus la secătuirea rezervelor de apă, consecința fiind cea care se constată astăzi. Potrivit celor de la sciencealert.com care citează mai multe surse avizate, dacă nu se vor lua măsuri pentru a controla exploatarea pânzei freatice, scufundarea Teheranului va continua, lucru ce va duce la dispariția sa în viitor.

sursa: https://www.sciencealert.com/this-city-of-15-million-people-is-sinking-rapidly-and-it-could-be-irreversible
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii