Cunoaste lumea

Noutăți

Irisin, hormonul secretat de corp în timpul exerciţiilor fizice, ar putea frâna evoluţia bolii Alzheimer

  •  
  •  
  •  

Hormonul numit irisin, pe care corpul îl secretă în cantităţi mai mari în timpul practicării de exerciţii fizice, ar putea preveni pierderea memoriei legată de boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Medicine şi citat de EFE.

Când corpul face efort, ţesutul muscular eliberează hormonul irisin, care intră în circulaţia organismului şi este capabil să amelioreze capacitatea cognitivă.

Experţi de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (Brazilia) şi Universitatea din Columbia (SUA) au verificat acest lucru prin experimente realizate pe şoareci afectaţi de această maladie.

Autorii studiului, Ottavio Arancio, Sergio Ferreira şi Fernanda de Felice, au demonstrat că o creştere a secreţiei hormonului irisin precum şi a proteinei precursoare FNDC5 reduce deficitul de memorie şi de învăţare la şoarecii cu Alzheimer.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că atunci când se bloca apariţia acestei substanţe în creierul şoarecilor bolnavi se pierdeau efectele cognitive benefice rezultate de pe urma efortului fizic.

Cercetătorii au subliniat că, deşi se ştie că exerciţiile fizice ameliorează capacităţile cognitive şi întârzie apariţia tulburărilor neurodegenerative, este nevoie de studii adiţionale pentru a înţelege mai bine modul în care hormonul irisin interacţionează cu creierul.

Ei au precizat, totodată, că este nevoie de mai multe cunoştinţe pentru a evalua dacă această proteină are acelaşi efect benefic şi asupra oamenilor. (Știre AGERPRES)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii