Cunoaste lumea

Noutăți

Ghețarul suspendat din Chile. Cum s-a schimbat acest loc în ultimii 140 de ani, ca urmare a încălzirii globale…

  •  
  •  
  •  

Ventisquero Colgante, sau Gheţarul Suspendat, este situat în Parcul Naţional Queulat din Chile. Este una dintre principalele atracții ale parcului – apa care se topește din ghețar creează două cascade spectaculoase, care coboară de la 600 de metri. La baza cascadei, apa formează un mic lac, Laguna Témpanos. Căderile de apă sunt vizibile pe tot parcursul anului, dar ca urmare a acumulărilor de la baza căderii, jumătate din cascadă poate fi acoperită de zăpadă şi gheaţă în timpul primăverii târzii sau a verii timpurii.

Locul a fost descoperit în 1875, în timpul unei explorări conduse de căpitanul Enrique Simpson. Căpitanul a raportat că zăpada gheţarului era la doar 100 de metri de malul Canalului Puyuhuapi, unde şi-a acostat barca.

Nu este foarte clar dacă el a văzut cascada şi dacă această cascadă era vizibilă în întregime. După toate probabilităţile, nu era vizibilă. Cascada s-a creat mult mai târziu, după ce ghetarul s-a retras şi peretele de stâncă a devenit vizibil. Dacă observaţia căpitanului este adevărată, atunci gheţarul s-a retras 8 km în timpul ultimilor 140 ani. Cauza principală a acestui fenomen fiind pusă de către experți pe seama fenomenului de încălzire globală.

ventisquero-colgante-2[2] ventisquero-colgante-4[2] ventisquero-colgante-3[6]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2014/10/ventisquero-colgante-hanging-glacier-of.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii