Cunoaste lumea

Noutăți

Frumusețea amețitoare (și la propriu și la figurat) a muntelui Kirkjufell din Islanda. Galerie Foto

  •  
  •  
  •  

Prin grandoarea lor, munții sunt cei care ne fac să realizăm cât de mici suntem; dar tot ei sunt cei care ne oferă imaginea clară a măreției atunci când, după lupta cu povârnișurile lor și cu noi înșine, reușim să ajungem pe creste. Pentru a fi un simbol al măreției, un munte nu trebuie să aibă, obligatoriu, înălțimea Everestului.

În Islanda se află unul dintre cei mai frumoși munți din lume. Se numește Kirkjufell. Nu este un munte care să se remarce prin masivitate ori prin altitudine, dar este un munte pe care-l vei recunoaște dintr-o mie, odată ce ți s-a întipărit în minte silueta sa.

kj-x

Kirkjufell se poate traduce prin „muntele biserică”, nume ce i s-a dat datorită formei simetrice. La baza sa, pantele sunt domoale. Pe măsură ce urci, lucrurile se schimbă. Iar vârful este numai pentru cei experimentați.

Cu toate că măsoară doar 463 de metri peste nivelul mării, muntele Kirkjufell este intens frecventat de către cei care vor să se familiarizeze cu ascensiunile montane mai dificile. Ca înălțime se află foarte aproape de vârful Țuțuiatu (467 m) din munții Măcinului. Ca formă, se aseamănă prea puțin iar ca distanță în linie dreaptă, îi despart niște mii de kilometri.

kj-2

O persoană obișnuită cât de cât cu ascensiunile montane poate ajunge în vârful său într-o oră și jumătate. Înălțimea de 463 de metri nu te sperie inițial, dar o ascensiune pe Kirkjufell îți poate ridica nivelul adrenalinei cu ușurință. De fapt, cei care știu că sunt predispuși la vertij ori manifestă frică de înălțime nu prea au ce căuta pe acest munte. Potecile înguste dintr-a căror margine pornesc pante abrupte nu-ți îngăduie niciun pas greșit. Ascensiunea micuțului munte necesită un car de atenție, un echilibru desăvârșit și ceva sânge rece, către vârf.

kj-5

 

Turiștii care vin să admire frumusețea acestei unice forme de relief aparțin unor categorii diferite. Astfel, modurile în care este admirată splendoarea sa diferă și ele. Cel mai simplu e să faci o plimbare împrejurul muntelui, câștigurile nefiind neglijabile. Celor aflați la categoria „avansați” le rămâne să-l escaladeze până-n vârf. Statutul de avansat nu înseamnă lipsa oricărei dificultăți.

kj

O asemenea ascensiune necesită o bună pregătire fizică și un echipament potrivit. Dacă după înălțime (nu și după aspect), Kirkjufell poate fi încadrat la categoria dealurilor, escaladarea sa îți va confirma 100% că ai de-a face cu un veritabil munte. Unul aflat în top zece, ca frumusețe. În privința peisajelor, Kirkjufell și împrejurimile sale pot fi încadrate, în unele momente, în rândul miracolelor naturii. Acolo poți admira priveliști de o frumusețe nepământeană.

 kj-4

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: www.conservationinstitute.org, guidetoiceland.is, www.everestian.com

Surse imagini: www.huffingtonpost.com, icelandinpictures.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii