Cunoaste lumea

Noutăți

Elena Pagu, atletă și multiplă campioană mondială la… 90 de ani. Un exemplu pentru noi toți!

  •  
  •  
  •  

Elena Pagu are 90 de ani, vârstă pe care puțini oameni o ating. Surprinzător, o bună parte dintre nonagenari „se țin bine” și fac mișcare zilnic, în vreme ce alți vârstnici la 70 de ani abia se  mai urnesc până în fața aparatului TV, unde stau ore în șir nemișcați. Elena Pagu este o nonagenară atipică. O atletă cu vechime, care parcurge în fiecare zi și în viteză, cel puțin 10 kilometri. Și nu doar pentru a-și menține sănătatea, ci și pentru a se antrena într-un scop competițional.

Foarte recent, nonagenara și-a îmbogățit palmaresul cu încă un loc fruntaș, obținut la „World Masters Athletics Championships – 2016”, diviziunea de vârstă 75-94, categoria 90 de ani. Acolo, la Perth, bucureșteanca a obținut primul loc la proba de marș. Distanța parcursă în viteză? Cinci kilometri! Timpul obținut? 44:28.33. Un record mondial, pentru sportivii nonagenari. Dintr-o știre de ultimă oră reiese că a realizat un record mondial și la proba de marș, 10.000 metri!

Elena Pagu face parte dintre acei bătrâni cu suflet tânăr. Bătrâni al căror exemplu te energizează și te ambiționează, ca tânăr. O bătrână care prin cumpătare și prin cultivarea unor obiceiuri benefice reușește la 90 de ani ceea ce unora dintre noi le-ar fi greu și la 45. La etatea sa, nu îi lipsește umorul, nici pofta de viață. A început să alerge cu peste trei decenii în urmă.

pagu

O viață întreagă a avut mult de mers prin natura împrejurărilor și a profesiei, dar s-a apucat de sport și a început să alerge abia după pensionare, spre a alunga duhul depresiei ce îi dădea târcoale. Pentru un om vârstnic, nimic nu e mai nimicitor decât să se simtă uitat de lume și inutil. De fapt, și pentru unul mai tânăr este tot la fel. De aceea e necesar ca tot omul să aibă cel puțin un obiectiv major, o cauză pentru care să lupte. Scopurile ne țin vii. Dispar țelurile? Sufletul și trupul se ofilesc, indiferent de vârstă.

Poate că beneficiind de pilda Elenei Pagu ne vom mobiliza și noi, cei tineri, într-o mai mare măsură și vom atinge țelurile pe care ni le-am propus. Elena Pagu s-ar putea lăuda, deși se pare că nu îi stă în fire, cu mulțimea de medalii și cu deținerea calității de multiplă campioană la proba de marș. O campioană continentală și mondială!

La 90 de ani, Elena Pagu socializează, călătorește, zâmbește, se antrenează, concurează și… câștigă. Rețeta ei de succes și de longevitate, simplă și ușor de aplicat, te motivează mai mult decât o duzină de cărți dedicate gândirii pozitive.

pagu-1

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.europafm.ro, www.gsp.ro, www.libertatea.ro, www.world-masters-athletics.org

Imagini: Facebook


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii