Cunoaste lumea

Noutăți

Ciudățenie a naturii: Movilele Mima din Washington. De peste 150 de ani oamenii de știință încearcă să determine modul în care s-au format

  •  
  •  
  •  

În preriile din statul american Washington, stepele din America de Nord, există câteva mii de movile de pământ, acoperite cu vegetaţie, despre a căror formare nu se cunosc foarte multe lucruri. În ultimii 150 de ani, au fost propuse tot felul de explicaţii, potrivit BBC. Oamenii de știință au crezut pe rând că aceste movile sunt morminte antice, mușuroaie de furnici sau că sunt create de rozătoarele care trăiesc în prerie. Cea mai recentă teorie respinge teoria termitelor sau a rozătoarelor și pune în seama anumitor plante apariția acestora formațiuni. Movilele Mima au până în 2 metri înălţime şi un diametru de 7-10 metri, lucru care i-a făcut pe cercetători să renunțe la teoria conform căreia au fost create de rozătoare. Mai mult decât atât, în movile se găsesc pietre mari şi e greu de crezut că micile rozătoare ar fi putut transporta obiecte aşa de grele.

Movilele Mima din Washington acopereau inițial o suprafață de circa 30 km pătrați, însă dezvoltarea urbană, agricultura și alte activități umane au distrus o mare parte dintre acestea. Astăzi, cele rămase sunt desemnate ca un Landmark Natural Național șfiind protejate de lege. De ce se crede acum că ar putea fi create de plante? Ei bine, fiecare plantă îşi întinde rădăcinile şi absoarbe din sol apă şi nutrienţi, porţiunea de sol în care creşte aceasta rămânând fertilă, ca urmare a acestei atrageri a substanţelor vitale spre plantă, în vreme ce în afara razei ei de acțiune fertilitatea scade. Astfel, s-a descoperit că în peticele de vegetaţie din jurul movilelor solul este sărăcit, iar resursele se acumulează în zona movilelor, creând aspectul unor „insuliţe” fertile răspândite regulat pe o mare suprafaţă de teren. Plantele nu formează în mod direct movilele, însă ar influența procesele de depunere şi eroziune a solului sub acţiunea apei şi a vîntului: reţin particulele de sol şi reduc eroziunea, astfel încât în aceste petice de vegetaţie se acumulează pământ, ceea ce poate duce la formarea movilelor.

În timp ce movilele Mima din Washington atrag extrem de mulți turiști, sunt departe de a fi unice, formațiuni similare există și în alte state americane și chiar pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. În Africa de sud sunt numite „heuweltjies” sau dealurile mici, iar în Brazilia localnicii le cunosc sub denumirea de „campos de murundus” sau câmpurile cu movile. Indiferent de modul în care se formează, un lucru este cert: peisajele create de acestea sunt splendide, și bineînțeles sunt o dovadă în plus a faptului că natura încă nu și-a dezvăluit toate secretele.

sursa: http://www.bbc.com/earth/story/20141028-the-strange-origins-of-mima-mounds
sursa: https://www.livescience.com/46460-mysterious-earthen-mima-mounds-created-by-plants-not-animals.html
sursa foto: http://www.amusingplanet.com/2016/06/the-mysterious-mima-mounds.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Ciudățenie a naturii: Movilele Mima din Washington. De peste 150 de ani oamenii de știință încearcă să determine modul în care s-au format

  1. Am mai vazut asa ceva in intnderi de apa, putin adinci,agitate de un curent de aer,cam din aceeasi directie.Pietrele,da,ar trebui vazuta si istoria Marelui Canion,relativ tinar,pentru marimea lui.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii