Cunoaste lumea

Noutăți

Caii sălbatici din deșertul Namib. Cum au reuști aceștia să supraviețuiască într-un mediu nu tocmai propice

  •  
  •  
  •  

Câmpiile golașe din Karas, marginea estică a deşertului Namib, nu reprezintă un paradis pentru nicio viețuitoare. Terenul lipsit aproape complet de vegetație și climatul uscat fac ca această zonă să fie puțin populată. Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor, un grup de cai sălbatici au reuşit să se adapteze la condiţiile dure şi au transformat deşertul în casa lor. Într-un număr cuprins între 90 şi 150, aceşti cai sălbatici fac parte din cea mai izolată specie de cai din lume şi sunt singura herghelie sălbatică ce locuieşte în Africa.

Există multe teorii cu privire la modul în care ar fi ajuns caii într-un astfel de loc. Conform unei teorii plauzibile aceştia sunt descendenţi ai cailor de cavalerie cavalerie şi ai cailor de echitaţie pe care trupele germane i-au adus în timpul ocupării Africii de Sud-Vest (fostă colonie germană în perioada „Războiului cel Mare”). În timpul primului război mondial, este posibil ca unii dintre aceşti cai să fi scăpat sau să fi fost eliberaţi în deşert ori să fi rămas în urmă, atunci când trupele s-au retras în 1915. În cele din urmă, caii s-au adunat în Câmpiile Garub în jurul unei sonde, forată pentru a furniza apă locomotivelor cu aburi, aflate în gara din apropiere. Astfel s-a conturat un punct de hidratare, în jurul acestui puţ, iar Garub a devenit locul central de reşedinţă al cailor.

Nimănui nu îi este permis să pătrundă în Sperrgebiet, lucru care i-a ţinut departe pe vânătorii şi pe braconierii de cai, permiţând astfel cabalinelor să trăiască libere şi departe de interacţiunea cu omul. În cei o sută de ani ce au urmat, prin procesul de selecţie naturală, caii au devenit o rasă particulară, rezistentă la secetă şi căldură. Vara, la o căldură de 40 de grade, un cal din deşertul Namib poate rezista fără apă timp de 30 de ore. În timpul iernii, aceştia pot rezista chiar şi mai mult – o uimitoare perioadă de 72 de ore.

Caii se hrănesc din iarba deşertului, completând dieta modestă cu bucăţi din bălegarul propriu. Însă după o ploaie torenţială, atunci când iarba devine abundentă, alimentarea devine mai puţin stresantă. În aceste perioade fericite, caii se hrănesc noaptea şi rămân aproape de gura de apă, hidratându-se toată ziua. Numărul lor creşte, de asemenea, semnificativ în acest interval de timp.

În 1977, când compania minieră a înlocuit locomotivele pe bază de motoare cu aburi, cu locomotive diesel, iar pomparea apei a încetat, mulţi cai au murit de deshidratare. Apoi, un angajat a cerut companiei miniere să furnizeze apă pentru cai şi De Beers a instalat câteva rezervoare colectoare şi un bazin de apă. Astăzi, sonda forată din Garub este întreţinută special pentru cabaline.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2017/05/the-wild-horses-of-namib-desert.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii