Cunoaste lumea

Noutăți

Membrii unui vechi trib din Amazonia sunt hotărâți să poarte un război total contra puternicelor companii miniere ce le-ar putea distruge pădurile, pentru a exploata aurul

  •  
  •  
  •  

Tribul Waiapi viețuiește din timpuri imemoriale în nesfârșitele păduri amazoniene din Brazilia. Locurile în care trăiesc acești oameni, la fel cum o făceau și străbunii lor, cu milenii în urmă, se află lângă capătul estic al mărețului Amazon. În imagini sunt reprezentați membri ai tribului Waiapi ce locuiesc în satul Manilha. Acesta aparține unei vaste arii de conservare a mediului numită Renca, ce are o suprafață egală cu aceea a Elveției. Modul de viață în armonie cu Natura al membrilor tribului Waiapi este amenințat, în prezent, de către unele companii miniere internaționale care, atrase de aurul existent în zonă, intenționează să efectueze activități de exploatare a resurselor, provocând, astfel, distrugeri ale mediului natural.

Exploatare de metale, in Amazonia

Waiapi 1

Înconjurați de către râurile cu ape limpezi și arborii de înălțimi amețitoare din măreața junglă, acești băștinași trăiesc după legi proprii, transmise prin viu grai de la o generație la alta. Aceste legi, cristalizate de-a lungul veacurior, le-au asigurat supraviețuirea în mediul lor de viață, și totodată au asigurat conservarea acestuia, deoarece Waiapi nu abuzează de resurse și își iau din Natură doar strictul necesar. De altfel, exceptând câteva „împrumuturi” moderne, cum ar fi uneltele de fier, oamenii Waiapi trăiesc aproape la fel ca strămoșii noștri din Epoca Pietrei. Deși civilizația modernă se află la o distanță de doar câteva ore de mers cu mașina, mulți dintre ei preferă să viețuiască așa cum au pomenit de la părinții și bunicii lor.

Waiapi 8

Membrii tribului Waiapi sunt pregătiți să se împotrivească cu toată energia oricărui plan guvernamental de deschidere a accesului companiilor de minerit aurifer în rezervația Renca, pentru exploatarea bogatelor rezerve de aur și alte metale prețioase, existente în solul de sub marea de verdeață a Amazoniei. Într-o mică așezare formată din colibe modeste, ascunse în spatele vegetației abundente, oamenii tribului au făcut un legământ ferm, de a-și apăra teritoriul până la ultima picătură de sânge și ultimul strop de vlagă. Ei și-au pregătit arcurile și un număr mare de săgeți pentru apărarea pământului, a pădurilor care i-au adăpostit și le-au oferit, de secole, toate cele necesare vieții.

Waiapi 2

Waiapi 3

„Vom continua să luptăm”, spune Tapayona Waiapi, în vârstă de 36 de ani, ce locuiește în așezarea Pinoty. „Atunci când vor veni companiile, vom continua să rezistăm. Dacă guvernul brazilian va trimite militari pentru a-i ucide pe oameni, vom continua să rezistăm până când ultimul dintre noi va pieri”. În luna august autoritățile centrale braziliene au înlăturat restricțiile de exploatare minieră ce vizau zona Renca, determinând proteste vehemente ale localnicilor, ale activiștilor ecologiști, dar și ale unor celebrități precum Leonardo DiCaprio – care, de altfel, a acționat și pentru apărarea unor păduri din România.

Waiapi 4

Tribul Waiapi a avut multe de suferit după descoperirea sa, care s-a petrecut în urmă cu doar patru decenii. Au ajuns aproape în pragul dispariției, din cauza bolilor preluate de la străini. Nici acum nu și-au revenit pe deplin, după contactul cu noii veniți. Astăzi, mai există doar 1200 de băștinași Waiapi, distribuiți în sate răzlețe, legate între ele prin poteci. Acești oameni au de apărat un teritoriu imens, pe care cu greu îl pot supraveghea cum se cuvine. Chiar în prima jumătate a acestui an a fost descoperită și desființată o mină clandestină, aflată pe teritoriile lor.

Waiapi 7

Deși, fiind puse în fața fermei opoziții a băștinașilor și a ecologiștilor din diferite părți ale lumii, autoritățile centrale au dat înapoi, pericolul distrugerii mediului natural n-a dispărut definitiv, pentru că apetitul pentru resursele subsolului din pădurea amazoniană este imens iar planurile de exploatare sunt numeroase. Membrii tribului Waiapi sunt pe deplin conștienți de acest lucru, motiv pentru care au rămas vigilenți, statornici în intenția lor de a-și apăra pământurile, la fel ca și identitatea, tradițiile. Pădurea tropicală, spune unul dintre ei, pe nume Moi Waiapi, „este temelia supraviețuirii noastre”.

Tribul Waiapi

Waiapi 6

Waiapi 5

Waiapi 10

Surse: www.timeslive.co.za, www.dailymail.co.uk, www.theguardian.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii