Arheologii au descoperit 47 de bucăți de Oricalc, legendarul aliaj metalic despre care Platon spunea că era folosit de către locuitorii Atlantidei

Mai multe lingouri din Oricalc, aliaj metalic despre care Platon scria în lucrarea CRITIAS că a fost folosit de către miticii locuitori ai Atlantidei, au fost descoperite pe fundul mării, în apropierea Siciliei. Arheologii au descoperit 47 de bucăți din legendarul metal. În conformitate cu scrierile lui Platon, metalul considerat a fi un aliaj de cupru, zinc și plumb era folosit în Atlantida, unde se găsea în stare nativă și era utilizat de locuitorii miticului continent la fabricarea monedelor, în practicile religioase, dar și la confecționarea unor unelte extrem de avansate.
Unele surse susțin că pe lângă cupru și zinc, în compoziție intrau și cantități mici de staniu și alte metale. Nu este pentru prima dată când se descoperă astfel de lingouri.
La începutul lunii ianuarie a anului 2015, același explorator Sebastiano Tusa a mai descoperit 29 de lingouri metalice la vreo 305 metri de coasta orașului Gela, în sudul Siciliei, în epava unui vas comercial scufundat în prima jumătate a secolului al VI-lea e.n. Se presupune că lingourile erau destinate să ajungă în orașul Gela, însă proveniența lor este încă nesigură; poate din Grecia sau din Asia Mică.
Lingourile au fost analizate prin spectrometrie de fluorescență X de către Dario Panetta, și s-au dovedit a fi compuse dintr-un aliaj făcut din 75 până la 80% cupru. Sebastiano Tusa a presupus, din aceste analize, că este vorba probabil de oricalc, compoziția acestor lingouri apropiindu-se de aceea a oricalcului evocată în unele ipoteze științifice bazate pe descrierile acestui metal din textele antice care au ajuns până în zilele noastre.
Potrivit celor de la seeker.com, cei mai mulți cercetători sunt de acord că Oricalc, deși rar, este departe a fi atât de prețios precum o arată scrierile lui Platon. Este un aliaj de alamă care ar fi fost făcut în antichitate prin cimentare – un proces realizat prin reacția dintre minereul de zinc, cărbune și cupru metalic.
sursa: seeker.com/
sursa: ancient-code.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu