Cunoaste lumea

Noutăți

Andrei Carpenco – primul român Moldovean care a cucerit vârful Everest

  •  
  •  
  •  

20 de minute în vârful lumii! Aceasta este performanța alpinistului Andrei Carpenco din Republica Moldova, care și-a văzut astfel visul împlinit. Ascensiunea a durat circa 39 de ore, la o temperatură de –35 grade.

”Am mers mai mult de o lună pentru ca să ajung la înălțimea de 8.850 de metri. Fiecare pas făcut a fost un risc pentru mine, fiindcă doi dintre colegii mei de expediție au murit acolo. Ajungând la înălțimea de 6.000 de metri am văzut sute de cadavre ale acelor alpiniști care aveau același vis: să ajungă în vârful lumii’’, a declarat Andrei Carpenco, pentru ziarul curentul.md.

Alpinistul a fost nevoit să se susțină financiar, neavând un sponsor oficial. A cheltuit pentru această expediție suma de 50 de mii de dolari.

Republica Moldova a devenit astfel (la data de 28 noiembrie 2010, data finalizării expediției lui Carpenco) a 42-a țară din lume care a reușit această performanță, transmite ziarul curentul.

media_145373513226179500Andrei Carpenco

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, la coordonatele 27°59’20.62″ N și 86°55’28.27″ E, pe granița dintre Nepal și Tibet (China). În nepaleză numele muntelui este Sagarmāthā – Mama oceanului, iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma – Mama universului. Numele tibetan al Muntelui Everest este Chomolungma sau Qomolangma ceea ce înseamnă „Mama sfântă”), iar transliterarea numelui din chineză este Zhūmùlǎngmǎ Fēng, ce face referire la Mama Pământ; traducerea în chineză a numelui tibetan este Shèngmǔ Fēng. Conform relatărilor englezești de la jumătatea secolului al XIX-lea, numele local al muntelui în regiunea Darjeeling era Deodungha, sau „Muntele Sfânt”.

Numele din limba engleză, Everest, a fost dat în 1865, în onoarea topografului britanic Sir George Everest.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, mulți cartografi europeni credeau că numele local al muntelui este „Gaurisankar”, făcând confuzie cu un alt vârf, Gauri Sankar, aflat în apropiere.

La începutul anilor 1960, guvernul nepalez a denumit oficial Muntele Everest Sagarmatha.

În 2002, organul de presă al Partidului Comunist Chinez, Rénmín Rìbào a publicat un articol în care se pleda împotriva utilizării numelui englezesc al muntelui în Occident, insistând ca acesta să fie denumit după numele tibetan. Ziarul argumenta că numele chinezesc (de fapt nume tibetan) era mai vechi decât cel englezesc, Muntele Qomolangma fiind marcat pe o hartă chinezească veche de peste 280 de ani.

Numele a rămas în final: Muntele Everest.

64087_106086372897943_758046609_nexpediție Andrei Carpenco

media_145373498874894900Andrei Carpenco

 

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: curentul.md, realitatea.md, jurnalul.ro, Everest – Royal Geographical Society, Everest pe site-ul National Geographic

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Andrei Carpenco – primul român Moldovean care a cucerit vârful Everest

  1. Constantin Lacatusu a fost primul roman, chiar moldovean, pe Everest, in 1995, cu 15 ani inaintea ucrainianului Carpenco.

  2. Băieți cu sânge în carburator!:))

  3. Daca el a ridicat steagul Republicei Moldova in virful muntelui inseamna ca-i moldovean. Terminati cu aiureli de tipul ca-i primul roman moldovean sau cum scriu altii in comentari ca-i ucrainean. De fiecare data cind un moldovean cucereste ceva sau face ceva extraordinar incep repede romanii sa se laude ca sunt romani de-ai lor. N-au nici un drept sa ieie meritul lor. Bravo Andrei!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii